Βασίλης Ρίσβας: "Έχω βιώσει την αποτυχία"

24.06.2008
Με τη μαγική του γραφίδα και την αγαπημένη του σύζυγο Δήμητρα Σάκαλη έχουν υπογράψει αρκετές τηλεοπτικές επιτυχίες. Αναφερόμαστε στον Βασίλη Ρίσβα που υπογράφει το σενάριο της πολύ πετυχημένης σειράς του Μεγάλου Καναλιού «Μαύρα Μεσάνυχτα».

Από τη Ρενέ Σαραντινού

Με τη μαγική του γραφίδα και την αγαπημένη του σύζυγο Δήμητρα Σάκαλη έχουν υπογράψει αρκετές τηλεοπτικές επιτυχίες. Αναφερόμαστε στον Βασίλη Ρίσβα που υπογράφει το σενάριο της πολύ πετυχημένης σειράς του Μεγάλου Καναλιού «Μαύρα Μεσάνυχτα». Ο ίδιος, στη σειρά, αφήνει για λίγο τη θέση του σεναριογράφου και περνάει μπροστά από τις κάμερες, αφού υποδύεται τον Λάζαρο, ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Θράσου (Στέλιος Μάινας). Ο ηθοποιός και σεναριογράφος μίλησε στο ΛΟΙΠΟΝ για τη συνταγή της επιτυχίας, αλλά και για την ίδια τη ζωή που «γράφει» τα πιο απρόβλεπτα σενάρια! Ποιος είναι, λοιπόν, ο Βασίλης Ρίσβας;

Είμαι ηθοποιός και σεναριογράφος. Τα τελευταία χρόνια παλεύω και με τη θεατρική γραφή. Θέλω να γράφω κείμενα-γέφυρες επικοινωνίας με τον τηλεθεατή και το θεατή. Δεν εκπροσωπώ κάτι ή κάποιον, εκπροσωπούμαι όμως μέσω της δουλειάς μου. Τουλάχιστον αυτό προσπαθώ».

Ποιες επιρροές έχετε δεχθεί στη δουλειά σας, αν θεωρήσουμε ότι πράγματι δεν υπάρχει παρθενογένεση στην τέχνη;

«Ανήκω στη γενιά που μεγάλωσε με το θέατρο στο ραδιόφωνο και με τον ασπρόμαυρο ελληνικό κινηματογράφο. Ωστόσο δεν μένω κολλημένος σ' εκείνα τα χρόνια. Τα πράγματα προχώρησαν, άλλαξαν, πολλές φορές μας ξεπέρασαν και τρέξαμε να τα προλάβουμε, κάποιες φορές τα καταφέραμε κάποιες όχι, σίγουρα πάντως εκείνα τα χρόνια της αθωότητας του θεάτρου και του κινηματογράφου μάς επηρέασαν και συνεχίζουν να μας επηρεάζουν».

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας;

«Έμπνευση συνήθως από τα πολύ απλά και καθημερινά που συμβαίνουν στη ζωή. Αυτά που συναντάμε σε μια βόλτα στην πόλη ή αυτά που συζητάμε χαλαρά με φίλους».

Τα «Μαύρα Μεσάνυχτα» αποτέλεσαν έναν από τους άσους στο μανίκι του Mega από άποψη τηλεθέασης. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

«Μoυ την έχουν κάνει αρκετές φορές αυτή την ερώτηση... Δεν υπάρχει κανένα μυστικό. Γράφουμε με τη σύζυγό μου Δήμητρα Σάκαλη πράγματα που αφορούν εμάς κατ αρχάς, επομένως και πολύ κόσμο σαν κι εμάς. Προσεγγίζουμε τους εκάστοτε ήρωες με όσο περισσότερη αλήθεια γίνεται, όσον αφορά τη διαμόρφωση των χαρακτήρων. Προσπαθούμε να είναι άνθρωποι και όχι καρικατούρες».

Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι ανάγκες του σημερινού τηλεθεατή;

«Αυτές που ήταν πάντα: ενημέρωση και ψυχαγωγία».

Ποια προγράμματα παρακολουθείτε στην τηλεόραση;

«Όταν υπάρχει χρόνος, αυτά που με ενημερώνουν και με ψυχαγωγούν».

Τις σας προκαλεί θλίψη στην ελληνική τηλεόραση;

«Οι εμπρηστικές δηλώσεις κάποιων οι οποίοι θεωρούν ότι η τηλεόραση πρέπει να καταλήξει στην πυρά. Και είναι αυτοί που διεκδικούν τηλεοπτικό χρόνο, αλλιώς κανείς δεν θα μάθαινε τις απόψεις τους».

Αν είχατε να επιλέξετε ανάμεσα στο θέατρο και την τηλεόραση, ποιο από τα δύο θα σας κέρδιζε;

«Δεν υπάρχει κόντρα ανάμεσα στα δύο. Για εμένα τουλάχιστον. Απολαμβάνω το ίδιο να κάνω θέατρο, να γράφω και να παίζω στην τηλεόραση. Έτσι κι αλλιώς, η διαδικασία και ο τρόπος δουλειάς έχουν μεγάλες διαφορές. Άλλες απαιτήσεις έχει το θέατρο, άλλες η τηλεόραση».

Επί σειρά ετών έχετε συνεργαστεί με πολλούς ηθοποιούς. Κάποιοι μάλιστα βρίσκονται αρκετά χρόνια δίπλα σας. Τι ρόλο παίζει η φιλία στη ζωή σας; Σας δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας;

«Υπάρχουν γύρω μου φίλοι μέσα από τη δουλειά και τη σχολή, όπως και φιλίες που κρατάνε από τα χρόνια του γυμνασίου μέχρι σήμερα. Οι φίλοι, έτσι κι αλλιώς, δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας και ευτυχώς διεκδικούν μερίδιο από το χρόνο μας, αλλιώς δεν θα σήκωνα κεφάλι από το laptop. Η φιλία, κατά συνέπεια, χαρίζει και υγεία εκτός από ασφάλεια».

Το ταλαντούχο δίδυμο Ρίσβας-Σάκαλη είναι μαζί εκτός από τα επαγγελματικά και στη ζωή... Αυτό βοηθάει περισσότερο στη δημιουργικότητα;

«Εμάς μας έχει βοηθήσει. Και στο πρακτικό κομμάτι του προγραμματισμού και της κατανομής εργάσιμου χρόνου, αλλά και στο θεωρητικό κομμάτι της ανταλλαγής ιδεών. Ο ένας κόβει ο άλλος ράβει, που λένε».

Έχετε αποκτήσει δόξα και χρήματα. Τι είναι αυτό που σας λείπει; Υπάρχει κάποιο ανεκπλήρωτο όνειρό σας;

(Γέλια.) «Δοξάζουμε την τύχη μας που σταθήκαμε σε αυτή τη δουλειά και δεν χρειάζεται πλέον να μας στηρίζουν οικονομικά γονείς και λοιποί συγγενείς. Φαντάζομαι αυτό εννοείτε όταν λέτε δόξα και χρήματα. Όσο για τα όνειρα, αλίμονο αν δεν ονειρευόμασταν! Ανεκπλήρωτο όνειρο ωστόσο, με την έννοια ότι μου μεινε μαράζι, δεν υπάρχει».

Αποτυχία έχετε βιώσει;

«Ποιος δεν έχει βιώσει;».

Τι φοβάστε σε σχέση με τη δουλειά σας;

«Αν μιλάμε για τη δουλειά, το άδειο λευκό χαρτί και ακόμα χειρότερα, το άδειο μυαλό. Όταν δεν σου έρχεται τίποτα να γράψεις».

Ελεύθερος χρόνος υπάρχει;

«Για εμένα είναι είδος πολυτελείας».

Ποιο μήνυμα περνάτε μέσα από τα «Μαύρα Μεσάνυχτα»;

«Κανένα. Δεν σκοπεύουμε ούτε να εξωραϊσουμε ούτε να στηλιτεύσουμε τον κόσμο της νύχτας. Ένα παραμύθι γράφουμε, με ανθρώπινους χαρακτήρες που προσπαθούν να επιβιώσουν στα δύσκολα».

Ο κόσμος της νύχτας και τα ευτράπελά της μπορούν να αποτελέσουν υλικό για κωμωδία;

«Σαφώς, γι αυτό και διαλέξαμε να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο θέμα. Η νύχτα κρύβει ευτράπελα, αλλά και τραγικά. Το θέμα είναι πώς θα τα φιλτράρεις και θα τα κάνεις γοητευτικά για τον τηλεθεατή».

Πού διαφέρει ο σεναριογράφος από τον ηθοποιό;

«Στο ωράριο».

Περιμένατε να έχει τέτοια επιτυχία το σίριαλ;

«Πάντα, όταν γράφουμε κάτι καινούργιο, δουλεύουμε πολύ και ελπίζουμε να γίνει επιτυχία».

Σας ενδιαφέρει η υστεροφημία σας;

«Με ενδιαφέρει να βιώνω το σήμερα και να είμαι παρών στα πράγματα».