Κάννες: "Οι Έλληνες που πάτησαν το κόκκινο χαλί"

02.06.2008
Αν και το συνολικό αποτέλεσμα του φετινού Φεστιβάλ των Καννών ήταν κάπως αδιάφορο, η ελληνική παρουσία στη γαλλική πόλη ήταν ιδιαίτερα έντονη και ενδιαφέρουσα!

Aπό τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ-ΡΩΜΑΝΟ ΛΙΖΑΡΔΟ

Αν και το συνολικό αποτέλεσμα του φετινού Φεστιβάλ των Καννών ήταν κάπως αδιάφορο, η ελληνική παρουσία στη γαλλική πόλη ήταν ιδιαίτερα έντονη και ενδιαφέρουσα! Δεν αναφερόμαστε στους Έλληνες δημοσιογράφους, αλλά στα αστέρια της ελληνικής σόουμπιζ, που έδωσαν δυναμικό «παρών» στον ευρωπαϊκό θεσμό του κινηματογράφου.

Η Μαριάννα Λάτση, ο Κώστας Σόμμερ, η Φώφη Μαθίας, η ελληνικής καταγωγής μακιγιέζ της Μπελούτσι, ο Νίκος Αλιάγας, αλλά και η απόλυτη Ελληνίδα σταρ Άννα Βίσση, που μετά την απονομή των βραβείων Όσκαρ τίμησε και τις Κάνες, ήταν μερικοί από τους Έλληνες που μας... εκπροσώπησαν στο Φεστιβάλ των Κανών. Οι περισσότεροι, βέβαια, βρέθηκαν εκεί ως καλεσμένοι της Chopard ή επειδή παραβρέθηκαν στη φιλανθρωπική εκδήλωση της ΑΜFΑR.

Ο κοινωνικός ρατσισμός και οι προεκτάσεις του στο μικρόκοσμο της σχολικής κοινότητας κέρδισαν τη συμπάθεια της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ των Κανών. Η ταινία «Αίθουσα μαθημάτων», που σκηνοθέτησε ο Λοράν Καντέ, κέρδισε ίσως το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού, αλλά και το Χρυσό Φοίνικα (σ.σ.: σχεδιασμένο για 11η χρονιά από τη Chopard) του φεστιβάλ. Σίγουρα έχουμε να κάνουμε με την καλύτερη σχολική ταινία από την εποχή του «Στον κύριό μας με αγάπη», που είμαι βέβαιος ότι θα την ακούσουμε και στα Όσκαρ της επόμενης χρονιάς!

Το Μεγάλο Βραβείο παραδόθηκε στην Ιταλία για την υπερτιμημένη «Γκομόρα» του Ματέο Γκαρόνε και το Βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε στο εξαιρετικής γραφής διαμάντι «Ιl Divo» του Πάολο Σορνεντίνο.

Το «Linha de passe» από τη Βραζιλία του Βάλτερ Σάλες χάρισε το βραβείο Ερμηνείας στη Σάντρα Κορβελόνι, η οποία υποδύεται μια καταφρονεμένη μάνα που ξεπερνάει τα όρια για να συμπαρασταθεί στους τέσσερις γιους της, ενώ το πέμπτο παιδί... έρχεται!

Όσο για το βραβείο Α Ανδρικής Ερμηνείας, απονεμήθηκε στον πιθανότατα υποψήφιο και για Όσκαρ Μπενίτσιο ντελ Τόρο για τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία «Τσε».

Με το βραβείο Σκηνοθεσίας έφυγε ο Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν για τις «3 μαϊμούδες» από την Τουρκία, ενώ η «Σιωπή της Λόρνα» των αδελφών Νταρντέν έφυγε με το βραβείο Σεναρίου. Η «Απεργία πείνας» του Στιβ Μακουίν (σ.σ.: πρόκειται για απλή συνωνυμία με το Χολιγουντιανό σταρ) εκτόξευσε τον Μάικλ Φασμπίντερ!

Τελειώνοντας με τις διακρίσεις, βραβείο για τη συνολική προσφορά της στην 7η τέχνη παρέλαβε η αιώνια ξανθιά του γαλλικού κινηματογράφου Κατρίν Ντενέβ.

Γενικότερα, το κλίμα του φεστιβάλ ήταν αδιάφορο, η οργάνωση οριακά ανεπίτρεπτη και με εξαίρεση μερικές φωτεινές εξαιρέσεις το 61ο Φεστιβάλ των Κανών σίγουρα δεν θα μείνει χαραγμένο στις μνήμες μας ως το καλύτερο. Ακόμα και σε επίπεδο ταλέντων, φτωχή η Κρουαζέτ. Έτσι, ανέβαζαν στο κόκκινο χαλί όσο περισσότερες φορές μπορούσε την Αντζελίνα Τζολί με τον Μπραντ Πιτ και τα δίδυμα, προκειμένου να αστράφτουν τα φλας των φωτογράφων. Η επίσκεψη της Μαντόνα για ένα θεματικά ενδιαφέρον, αλλά περιορισμένης εφευρετικότητας ντοκιμαντέρ με τον εγωιστικό και όχι ουμανιστικό τίτλο, όπως αποδείχτηκε, «Είμαι γιατί είμαστε», ήταν κίνηση πανικού από τους διοργανωτές!