Πόδια για πέδιλα

22.05.2008
Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί με τα χοντρά χειμωνιάτικα ρούχα πετάμε και τα κλειστά παπούτσια.

Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί με τα χοντρά χειμωνιάτικα ρούχα πετάμε και τα κλειστά παπούτσια. Τα πέδιλα καιοι σαγιονάρες έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους και τα πόδια μας να βρίσκονται σε κοινή θέα.

Για να μη σας πιάσει πανικός, όταν έρθει η στιγμή να βάλετε τα καλοκαιρινά σας παπούτσια, καλό θα είναι να έχετε φροντίσει τα πόδια σας από πριν.

Βέβαια, τα πόδια δεν χρειάζονται περιποίηση μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά όλο το χρόνο. Και όσο περισσότερο τα φροντίζετε κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τόσο καλύτερη θα είναι η εμφάνισή τους το καλοκαίρι. Αν είστε μάλιστα από αυτές που τα είχαν παραμελήσει όλο αυτό το διάστημα κλεισμένα μέσα στις μπότες, τότε θα πρέπει να κάνετε περισσότερη δουλειά και καλό είναι να αρχίσετε ακολουθώντας απλά βήματα:

Γεμίστε μια λεκάνη με χλιαρό νερό, προσθέστε αιθέρια έλαια, άλατα ή λίγο υγρό σαπούνι και αφήστε τα πόδια σας για περίπου 10 λεπτά.

Αφού έχουν μαλακώσει αρκετά, βγάλτε τα από το νερό και σκουπίστε τα με μια πετσέτα.

Χρησιμοποιήστε τα ειδικά προϊόντα που λειαίνουν τα σκληρά σημεία, όπως ελαφρόπετρα ή ειδικό τρίφτη για τα πέλματα.

Απλώστε στη βάση των νυχιών μια κρέμα για να μαλακώσουν τα πετσάκια.

Αν τα πετσάκια γύρω από τα νύχια δεν είναι «χοντρά», μπορείτε, αντί να τα κόψετε, να τα σπρώξετε απαλά προς τα πίσω με το ειδικό ξυλάκι.

Με μια λίμα, κατά προτίμηση χάρτινη, μπορείτε να δώσετε σχήμα στα νύχια σας.

Προσπαθήστε να τους δώσετε ελαφρώς τετράγωνο σχήμα με καμπυλωτές γωνίες. Το τετράγωνο σχήμα τα βοηθάει να μεγαλώνουν ομοιόμορφα, χωρίς να εμφανίζονται παρωνυχίδες.

Απλώστε στα πόδια σας μια ενυδατική κρέμα, εκτός από τα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα.

Μόλις απορροφηθεί η κρέμα και πριν αρχίσετε το βάψιμο των νυχιών, χρησιμοποιήστε το ειδικό διαχωριστικό.

Πριν από το βερνίκι απλώστε μια διάφανη, σκληρυντική, ματ βάση, για να στρώσει, στη συνέχεια, τέλεια το βερνίκι και να προστατέψετε τα νύχια σας από το κιτρίνισμα.

Έπειτα βάψτε τα με δύο στρώσεις βερνικιού στο χρώμα της αρεσκείας σας.

Φροντίστε τα όλο το χρόνο

Φροντίστε μετά το μπάνιο ή το ντους να ενυδατώνετε τα πόδια σας με μία κρέμα, εκτός από τα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα.

Σκουπίστε καλά τα πόδια και προσέξτε τα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα.

Μία φορά την εβδομάδα τρίψτε τα σκληρά σημεία με μια ελαφρόπετρα και επιμείνετε στις φτέρνες.

Αν οι φτέρνες σας δεν είναι σε καλή κατάσταση και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, τότε μπορείτε από το βράδυ να τους βάλετε αρκετή βαζελίνη. Το πρωί τα σκληρά σημεία θα έχουν μαλακώσει και το πόδι σας θα έχει απαλή υφή.

Ευεργετικά είναι και τα ποδόλουτρα, ιδιαίτερα μάλιστα όταν κουράζετε και ταλαιπωρείτε τα πόδια σας πάρα πολύ.

Ξεχάστε τις παρωνυχίδες

Αν τα νύχια σας φαίνονται παραμελημένα και είναι γεμάτα παρωνυχίδες και πετσάκια, τότε μπορείτε να δράσετε άμεσα μόνοι σας. Βουτήξτε τα πόδια σας σε ένα μπολ με baby oil, αφήστε τα για λίγο και στη συνέχεια κάντε τους ελαφρό μασάζ. Αφήστε το λάδι να απορροφηθεί από την επιδερμίδα σας και να μαλακώσουν τα πετσάκια. Στη συνέχεια με ένα ξυλάκι για τα νύχια σπρώξτε τα πετσάκια προς τα πίσω. Σκουπίστε καλά τα πόδια σας και απλώστε μια κρέμα.

Προσοχή στους μύκητες

Περισσότερο ευάλωτα στους μύκητες είναι τα νύχια των ποδιών, ειδικά όταν δεν τηρούνται σωστά οι κανόνες υγιεινής. Για παράδειγμα, να αλλάζετε καθημερινά κάλτσες ή καλσόν, να αερίζετε κάθε βράδυ τα φορεμένα παπούτσια και να τα φυλάτε σε χώρους χωρίς υγρασία που αερίζονται επαρκώς και να σκουπίζετε πολύ καλά τις φτέρνες και τα δάχτυλα των ποδιών μετά το πλύσιμο. Επίσης, δεν πρέπει να κυκλοφορείτε ξυπόλητοι στην πισίνα, στο γυμναστήριο κυρίως στο χώρο των αποδυτηρίων, στα ξενοδοχεία, τα κομμωτήρια και τα spa. Αν παρ όλα αυτά τα νύχια σας προσβληθούν από μύκητες, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε δερματολόγο για την κατάλληλη θεραπεία, γιατί αν αφήσετε τη μόλυνση να επεκταθεί, μπορεί στο τέλος να νεκρωθεί ολόκληρο το νύχι!

Συμβουλές για όμορφα νύχια!

Τα εύθραυστα νύχια μπορούν να οφείλονται και σε κακή διατροφή. Αν σας συμβαίνει αυτό, φροντίστε να συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α (καρότα, σπανάκι, κολοκύθια, παντζάρια, πράσο, αβγό) και σε ψευδάργυρο (όσπρια, ανάλατοι ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής άλεσης, θαλασσινά).