Στο Πεκίνο για την Ολυμπιάδα

21.05.2008
Διπλή παρουσία στο Πεκίνο θα έχει η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη με τη δουλειά της στo πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ολυμπιάδα που θα γίνει εκεί αλλά και για το Ελληνικό Πολιτιστικό Έτος στην Κίνα.
Διπλή παρουσία στο Πεκίνο θα έχει η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη με τη δουλειά της στo πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ολυμπιάδα που θα γίνει εκεί αλλά και για το Ελληνικό Πολιτιστικό Έτος στην Κίνα.

Αρχικά, στο JINTAI ART MUSEUM του Πεκίνου θα παρουσιαστεί έκθεση 70 έργων της με τίτλο «Το Πνεύμα και το Σώμα». Πρόκειται για μια αναδρομική έκθεση με έργα της από το 1985 μέχρι σήμερα, όπου το ελληνικό πνεύμα με φιγούρες εμπνευσμένες από την αρχαία τραγωδία, καινούργιες δημιουργίες, όπως η «Κλυταιμνήστρα» και ο «Αγαμέμνονας», σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού που γεφυρώνουν τους δύο πολιτισμούς δυτικό και ανατολικό, αρχαία τραγωδία και κινέζικη όπερα θα συνυπάρχουν με τις αθλητικές φιγούρες, θεματολογία που απασχολεί τη ζωγράφο σχεδόν δύο δεκαετίες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σ' αυτή τη θεματική ανήκουν και οι μνημειώδεις φόρμουλες της FERRARI, που διακοσμούνν τα σπίτια πολλών πλούσιων και διάσημων.

Τα έργα θα συγκεντρωθούν από την Αμερική, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Λοζάνη για να εκτεθούν. Στην ίδια έκθεση θα παρουσιαστούν τα κοσμήματα «Τhe woman runners» και «Αngels», που φιλοτεχνήθηκαν από τη Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη για το ποίημα της εθνικής Αμερικανίδας ποιήτριας Maya Angelou, με τίτλο «Αmazing Αwards», αφιερωμένο στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου 2008.

Παράλληλα, το βιβλίο-μονογραφία της ζωγράφου μεταφράζεται στα κινέζικα και θα παρουσιαστεί στην ίδια έκθεση, καθώς τον Αύγουστο στο «Μήνα του βιβλίου» στην κινέζικη πρωτεύουσα η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα.

Το άλλο σκέλος της παρουσίας της ζωγράφου στο Πεκίνο, εξίσου σημαντικό, αφορά την 3η Biennale Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Colors and Οlympism», όπου η ζωγράφος κλήθηκε από την Επιτροπή της Beijing Biennale να συμμετάσχει μετά από επιλογή και διαγωνισμό μεταξύ 70 χωρών με τη θεματολογία της «Το Πνεύμα και το Σώμα», τα γνωστά πολύ μεγάλων διαστάσεων αθλητικά έργα της. Στη θεματική αυτή είναι γνωστό ότι έχει πραγματοποιήσει μακροχρόνια έρευνα, επικεντρωμένη στην ανθρώπινη φιγούρα σε κίνηση στην προσπάθειά της να σπάσει τα όρια με ζητούμενο την «ελευθερία».