Ζουν και βασιλεύουν

09.05.2008
Με τον ερχομό του περίφημου «Μamma Μia», του πιο εμπορικού μιούζικαλ των τελευταίων ετών, στην Ελλάδα ήρθαν πάλι στην επικαιρότητα οι τέσσερις Σουηδοί που είχαν διαπρέψει τη δεκαετία του 70

Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΥΚΑ


Με τον ερχομό του περίφημου «Μamma Μia», του πιο εμπορικού μιούζικαλ των τελευταίων ετών, στην Ελλάδα ήρθαν πάλι στην επικαιρότητα οι τέσσερις Σουηδοί που είχαν διαπρέψει τη δεκαετία του 70 και είχαν γίνει σούπερ σταρ. Και μπορεί η ελληνική πρεμιέρα να συμπίπτει με τη γιορτή της μητέρας, όμως μας δίνει αφορμή να θυμηθούμε ξανά όλη αυτή την επιτυχία, που ακόμη εξαργυρώνουν.

Τι απέγιναν, όμως, τα μέλη του θρυλικού γκρουπ; Η καυτή κοκκινομάλλα Άνι Φριντ και η σέξι ξανθιά Ανιέτα μαζί με το μουσάτο τύπο Μπένι και τον ξανθό τυπικό Σκανδιναβό Μπιορν, με μαλλιά κάσκα, χτένισμα που μιμήθηκαν πολλοί εγχώριοι σταρ; Όλοι τους θυμόμαστε. Φορούσαν λευκές στολές, χορεύοντας και τραγουδώντας τις πιο μεγάλες επιτυχίες της δεκαετίας. Η ιστορία τους μοιάζει με θρύλο. Το όνομά τους τόσο στην πατρίδα τους, τη Σουηδία, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη παραπέμπει σε μύθο. Να σκεφτείτε ότι είναι τέτοια η δύναμή τους, που οδήγησε στην απόφαση να δημιουργηθεί ολόκληρο μουσείο για χάρη τους. Το κτίριο μάλιστα όπου πρόκειται να στεγαστεί το μουσείο που θα φέρει το όνομά τους είναι ένα παλιό τελωνείο, που βρίσκεται στη νότια αποβάθρα του λιμανιού της Στοκχόλμης. Φτιαγμένο πριν από 100 χρόνια, πρόκειται σε λίγο καιρό να φιλοξενήσει μετά την ολοκληρωτική ανακατασκευή του, που υπολογίζεται για τo καλοκαίρι του 2009, το μουσείο των ηρώων της ποπ μουσικής.

Η μπάντα ιδρύθηκε από τα δύο ζευγάρια όταν η Ανιέτα Φάλτσκογκ και ο καλός της Μπένι Άντερσον συνάντησαν τον Μπιορν Ούλβεους και την Άνι Φριντ Λίνγκσταντ. Ήταν το 1972 όταν κέρδισαν στη Eurovision με το τραγούδι «Waterloo», που ενάντια στον τίτλο μόνο το Βατερλό τους δεν ήταν! Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, από τότε έχουν πουλήσει πάνω από 300 εκατομμύρια δίσκους και τα χρήματα που κέρδισαν τα έχουν «ρίξει» σε αξιοσημείωτες επενδύσεις. Η μία από τις δύο κυρίες, η Άνι Φριντ Λίνγκσταντ, έχει παντρευτεί Σουηδό αριστοκράτη και έχει αφιερώσει τον εαυτό της στη σωτηρία του περιβάλλοντος, έχοντας τιμηθεί από τη χώρα της για την πρωτοβουλία της, ενώ όλοι απολαμβάνουν μέρος της δόξας τους τόσο χάρη στην εμπορικότητα του μιούζικαλ «Μamma Μia» όσο και στην ολοένα και αυξανόμενη δημοτικότητά τους.

Ο Μπιορν Ούλβεους, που το 2006 βρέθηκε να κατηγορείται για απάτη στη φορολογική δήλωση που είχε υποβάλει, καθώς δεν πλήρωσε 9 εκατομμύρια ευρώ ως φόρο για τα κέρδη του από τις πωλήσεις των τραγουδιών του από το 1999 έως το 2003, μιας και επένδυσε, όπως ακούστηκε, το ποσό σε μια συνταξιοδοτική κάλυψη, λέγεται ότι κατέχει μετοχές ενός από τα καλύτερα ξενοδοχεία στη Στοκχόλμη μαζί με τον Μπένι Άντερσον. Όσο για την Ανιέτα, είναι η πιο αθόρυβη, καθώς κρατάει χαμηλούς τόνους.

Αξίζει να τονίσουμε εδώ ότι το επιτυχημένο μιούζικαλ «Μamma Μia», που έχει περιοδεύσει σε 130 χώρες παγκοσμίως και έχει αποφέρει μέχρι σήμερα κέρδη της τάξης των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη με ευθύνη των δημιουργών του, του Μπένι και του Μπιορν, αλλά και του Τομ Χανκς, που είναι και παραγωγός μαζί με την ελληνικής καταγωγής σύζυγό του. Τα γυρίσματα ολοκληρώνονται σύντομα και μεγάλο μέρος τους έγιναν στη χώρα μας πέρυσι το καλοκαίρι, πιο συγκεκριμένα στη Σκιάθο. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Κόλιν Φερθ, ο Πιρς Μπρόσναν και η Μέριλ Στριπ. Όλοι οι θαυμαστές τους αναρωτιούνται αν θα υπάρξει επανένωση του συγκροτήματος, αν και, δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν αφήνουν ελπίδες για κάτι τέτοιο. Μάλιστα, ο ένας από τους δύο αρχηγούς δήλωσε πρόσφατα:

«Δεν υπάρχει περίπτωση επανασύνδεσης των Abba, καθώς όλοι πλέον είμαστε αρκετά μεγάλοι σε ηλικία και ουσιαστικά ο καθένας ακολουθεί το δικό του δρόμο».

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να τους δούμε όλους στη μεγάλη πρεμιέρα της ταινίας, που θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν από το τέλος της επόμενης χρονιάς στην Αγγλία, όταν θα έχουν συμπληρωθεί 10 χρόνια μετά την πρεμιέρα του έργου στο Θέατρο «West Εnd» του Λονδίνου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο μιούζικαλ, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά μπροστά σε ελληνικό κοινό, στο Θέατρο «Βadminton», ακούγονται 22 τραγούδια των Abba, συμπεριλαμβανομένων των «Dancing Queen», «Τake Α Chance On Μe» και «Τhe Winner Takes It Αll». Πρόκειται για ένα «οικογενειακό» μιούζικαλ που διαδραματίζεται σε κάποιο ελληνικό νησί και περιγράφει την ιστορία μιας νύφης που ψάχνει για τον πατέρα της και τελικά οδηγείται σε τρεις άντρες από το παρελθόν της μητέρας της. Στα πλαίσια ενός επικείμενου γάμου η υποψήφια νύφη ζητάει από τη «Μamma Μia» να της αποκαλύψει ποιος από τους τρεις παλιούς της έρωτες είναι ο μπαμπάς της και η προσπάθειά της συνδυάζεται με ένα τρελό πάρτι στο τέλος του έργου.