Χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να σκεφτεί κανείς να χρησιμοποιήσει σαν πρώτη ύλη μια σαμπρέλα και η Ολυμπία Χριστοφορίδου φαίνεται πως διαθέτει αρκετή. Εδώ και τρία χρόνια, κατασκευάζει τσάντες, αξεσουάρ, κοσμήματα και πολλά άλλα από σαμπρέλες μηχανών, ποδηλάτων, αλλά και τρακτέρ, υπό την επωνυμία Rubberize.
Η Ολυμπία σπούδασε μάρκετινγκ και γραφιστική στην Ελλάδα, και καλλιτεχνική βιβλιοδεσία στο Λονδίνο, όμως ένα ταξίδι στο Σαν Φρανσίσκο στάθηκε η αφορμή να ασχοληθεί τελικά με κάτι πολύ διαφορετικό, όταν βρέθηκε στο κατάστημα Used Rubber USA, που πουλούσε τσάντες και πορτοφόλια από σαμπρέλες!
Στην αρχή η δημιουργός προμηθευόταν τα υλικά της από τα βουλκανιζατέρ της λεωφόρου Καβάλας. «Μετά πήγαινα στην ορεινή Κορινθία και έπαιρνα τεράστιες σαμπρέλες από τρακτέρ, από τους φίλους μου, την οικογένεια Λαλιώτη. Τώρα, πηγαίνω σε ένα βουλκανιζατέρ στην περιοχή του Ρέντη». Υπάρχουν, όμως, και ποδηλάτες που αφήνουν τις σαμπρέλες τους έξω από το εργαστήριό της. «Δεν μου ζητούν αντάλλαγμα, αλλά όταν τους συναντώ, τους κάνω ένα δωράκι», λέει χαμογελώντας.
Η διαδικασία της επεξεργασίας του μαύρου λάστιχου είναι σχετικά απλή. «Πρώτα πλένω πολύ καλά τη σαμπρέλα με απορρυπαντικό σε σκόνη. Σκουπίζω και την αφήνω να στεγνώσει. Στη συνέχεια, την κόβω στο σχήμα που θέλω και ράβω φερμουάρ και λουράκι. Τη γυαλίζω και... voila! Ακόμα, μου αρέσει πολύ να ανακαλύπτω μπαλώματα και ανάγλυφα σχέδια από την τριβή του λάστιχου στην άσφαλτο. Αυτά, άλλωστε, κάνουν το υλικό μου μοναδικό».
Υπάρχει μια οικολογική διάσταση σε αυτό που κάνει η Ολυμπία. Πρόκειται για την ιδέα του «reuse» και του «upcycling», δηλαδή, της αναβάθμισης ενός άχρηστου υλικού σε χρηστικό αντικείμενο. Επιπλέον, είναι αποδεδειγμένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον, αφού δεν υπάρχουν χημικά υποπροϊόντα και απαιτείται πολύ μικρή κατανάλωση ενέργειας.
Ιnfo
Τις δημιουργίες της Ολυμπίας μπορείτε να τις βρείτε στο Ιζημα (Διδότου 19, Αθήνα, τηλ.: 210 3636578, www.izima.gr).
Μερόπη Κοκκίνη