Yλικά
- 1 κιλό μοσχάρι (από σπάλα) κομμένο σε μεγάλους κύβους
- 250 γρ. μανιτάρια
- 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 καρότα μεγάλα κομμένα σε ροδέλες
- ½ κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι κοσκινισμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 μπουκάλι κρασί κόκκινο
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Eκτέλεση
Επιλέγουμε μια κατσαρόλα με καπάκι που μπαίνει στον φούρνο ή μια μέτρια γάστρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, σοτάρουμε σε αυτό το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 4 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρέας και το σοτάρουμε πολύ καλά για μερικά λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το αλεύρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας όλο το μείγμα καλά. Σβήνουμε με το κρασί και ξύνουμε καλά την κατσαρόλα με σπάτουλα για να ξεκολλήσουν τα υπολείμματα του κρέατος και του αλεύρου. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια ολόκληρα, τα καρότα, το σκόρδο, το θυμάρι και τη δάφνη, και αλατοπιπερώνουμε καλά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε στον φούρνο. Ψήνουμε το φαγητό για 2 ώρες περίπου, ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο μια δυο φορές. Σερβίρουμε με ρύζι, πατάτες ή μακαρόνια.
Tips: Τα μανιτάρια αποτελούν βασικό κομμάτι της γεύσης αυτού του πιάτου. Αν θέλουμε, μπορούμε για πιο πολύπλοκη γεύση να χρησιμοποιήσουμε διάφορες ποικιλίες μανιταριών που θα βρούμε στο σουπερμάρκετ. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε και μερικά αποξηραμένα, τα οποία πρέπει πρώτα να μουλιάσουμε σε νερό για αρκετή ώρα. Τα εκπληκτικά κρασιά της Βουργουνδίας επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό και την κουζίνα της. Εκτός από το κλασικό μοσχάρι Bourguignon, που γίνεται με σάλτσα κρασιού, όλες οι σπεσιαλιτέ της περιοχής περιέχουν ή τρώγονται συνοδεία ενός κρασιού.