Γιορτινό χοιρινό στον φούρνο με κρασί!

31.12.2014

Yλικά

  • 1½ κιλό μπριζόλες χοιρινές χοντροκομμένες (κόντρα με κόκαλο)
  • 2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. γλυκού πιπέρι σε κόκκους ανάμεικτους (μαύρους, πράσινους και ροζ)
  • 1½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • ½ φλιτζάνι κρασί γλυκό Μοσχάτο
  • 1½ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 φέτα μπέικον ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού φασκόμηλο ψιλοκομμένο

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες καλά, τις σοτάρουμε με το ελαιόλαδο σε τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές και τις μεταφέρουμε σε πιάτο. Προσθέτουμε το μπέικον, το φασκόμηλο, το κρεμμύδι στο ίδιο τηγάνι όπου σοτάραμε τις μπριζόλες και τα σοτάρουμε και αυτά για 2 λεπτά. Ρίχνουμε τους κόκκους των πιπεριών και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο τηγάνι πρώτα το ξίδι και τον ζωμό κοτόπουλου, μετά το κόκκινο ξηρό κρασί, μετά το γλυκό Μοσχάτο και στο τέλος τη μισή κουταλιά ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Βάζουμε τις μπριζόλες σε ταψί, τις περιχύνουμε με το περιεχόμενο του τηγανιού και τοποθετούμε διπλό αλουμινόχαρτο κατά μήκος του ταψιού. Το σφραγίζουμε περιμετρικά πιέζοντας με τα χέρια μας. Ψήνουμε στον φούρνο για 60 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά επιπλέον. Σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες.

Tip: Παλαιότερα, το χοιρινό, πριν μαγειρευτεί, το έκαναν «τουρσί» έτσι ώστε να μην στεγνώνει και να έχει καλύτερη γεύση. Εβαζαν, δηλαδή, το χοιρινό σε μια λεκάνη με αρκετό νερό ώστε να το σκεπάζει και πρόσθεταν 1 φλιτζάνι χοντρό αλάτι και 1 φλιτζάνι ζάχαρη. Κάνουμε το ίδιο προσθέτοντας και μπαχαρικά. Μαρινάρουμε για 4 περίπου ώρες.