Yλικά
- 3 αχλάδια
- 200 γρ. ρόκα
- 200 γρ. ροκφόρ
- αλάτι, πιπέρι, λάδι
Για το σιρόπι κρασιού
- 250 γρ. κρασί κόκκινο
- 100 γρ. ξίδι από κόκκινο κρασί
- 100 γρ. ζάχαρη μαύρη
- 1 ξυλαράκι κανέλας
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 5-6 κόκκους μαύρο πιπέρι
Eκτέλεση
Ρίχνουμε σε βαθύ τηγάνι το κρασί, το ξίδι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το σκόρδο και τους κόκκους του πιπεριού, και τα σιγοβράζουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα στη μέση. Σιγοβράζουμε γυρίζοντάς τα μία ή δύο φορές προσεκτικά μέχρι να συμπυκνωθεί το σιρόπι. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και σερβίρουμε μοιράζοντας σε κάθε πιάτο λίγη ρόκα (την οποία ραντίζουμε με λίγο λάδι και αλάτι), βάζουμε από πάνω τα αχλάδια και δίπλα τους ένα κομματάκι ροκφόρ. Περιχύνουμε με λίγο από το σιρόπι κρασιού και σερβίρουμε.
TIPS: Για πιο έντονη γεύση, αντικαθιστούμε το ροκφόρ με πικάντικη γκοργκοντζόλα ή Στίλτον. Αντί για ρόκα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τρυφερά φύλλα από σπανάκι.