Τα πάντα για την Κολοκύθα!

01.12.2010
Με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική το νόστιμο αυτό λαχανικό ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στη διατροφή των αρχαίων Ίνκας.

Με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική το νόστιμο αυτό λαχανικό ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στη διατροφή των αρχαίων Ίνκας. Αυτό αποδεικνύουν και οι σπόροι ηλικίας 7.000 ετών που βρέθηκαν στο Μεξικό! Μέχρι πρόσφατα οι περισσότεροι τη γνωρίζαμε μέσα από τον κινηματογράφο, μάλλον ως ντεκόρ στο αμερικάνικο Ηalloween. Τα τελευταία χρόνια όμως η κόκκινη κολοκύθα έχει μπει δυναμικά στην ελληνική κουζίνα και διεκδικεί μερίδιο από τα παραδοσιακά και συγγενικά κολοκυθάκια. Ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η κόκκινη κολοκύθα είναι εξίσου γευστική με τους «πράσινους συγγενείς» της. Σήμερα σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα, για να φτιάξετε πεντανόστιμες πίτες και όχι μόνο! Μικροί και μεγάλοι θα τη λατρέψουν!

Διατροφική αξία
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες αλλά και σε:

  • Πρωτεΐνη
  • Υδατάνθρακες
  • Βιταμίνη Β1, Β2, C
  • Νιασίνη
  • Φώσφορο
  • Ασβέστιο
  • Σίδηρο
  • Κάλιο
  • Νάτριο

Πού κάνει καλό
Είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη και πλούσια σε φυτικές ίνες.

Ο χυμός που παρασκευάζεται από κολοκύθα είναι μια φυσική θεραπεία για τον ίκτερο.

Περιέχει ινσουλίνη, όπως πεπτίδια και αλκαλοειδή, τα οποία βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στα ούρα, χωρίς να μεταβάλουν τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα.

Έχει διουρητικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες, για τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος, την πρόληψη του καρκίνου και τα παράσιτα του εντέρου.