Βασικό στοιχείο της διατροφής των προγόνων μας, που πίστευαν ότι είχε μαγικές και ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες. Την ώρα που ο Κάρολος Ντίκενς αποθέωνε στις "Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες" του τη σταφίδα ως απαραίτητη στο τραπέζι των λονδρέζικων οικογενειών, πλοία γεμάτα σταφίδα έφευγαν από το Κατάκολο και τα άλλα λιμάνια της Πελοποννήσου με προορισμό τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Στην Κρήτη η σταφίδα και ο μούστος αποτελούν μαζί με το μέλι τις πιο σημαντικές παραδοσιακές γλυκαντικές ύλες.
Η παρασκευή της δείχνει την ευρηματικότητα του ανθρώπου να διατηρήσει σε σχεδόν αφυδατωμένη (αποξηραμένη) μορφή το σταφύλι, ένα προϊόν που η φύση μάς χαρίζει μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες, αλλά με βάση το χρώμα και τη γεύση τους διακρίνονται σε μαύρες και ξανθές. Οι μαύρες σταφίδες έχουν σκούρο χρώμα και πυκνή γεύση, ενώ οι ξανθές έχουν ανοιχτό χρυσαφένιο χρώμα και πιο στυφή γεύση.
Διατροφική αξία
Σήμερα η σταφίδα θεωρείται ως μία από τις πλέον θρεπτικές φυτικές τροφές με ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία συστατικά. Όπως: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β2, βιταμίνη C, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό, φώσφορο.
Πού κάνει καλό
Λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, είναι ιδαίτερα ευεργετική για την υγεία μας. Επειδή αποτελεί καλή φυτική πηγή σιδήρου, βοηθάει στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας.