(Από τη Νατάσα Θεοδωροπούλου, Αθήνα)
Υλικά
- 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες σε ροδέλες
- 300 γραμμ. τυρί φέτα σκληρή
- 1 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 κρεμμύδι σε φέτες
- 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 3-4 ντομάτες ώριμες σε ροδέλες
- 1 φλιτζ. ντοματόζουμο
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- Λάδι για τηγάνισμα
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
1. Τρίβετε σε χοντρό τρίφτη του τυριού τη φέτα.
2. Κόβετε τις ντομάτες σε ροδέλες και τις αφήνετε να στραγγίσουν.
3. Κόβετε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τις αφήνετε σε αλατισμένο νερό, να ξεπικρίσουν για 30 λεπτά. Τις ξεπλένετε και τις στραγγίζετε.
4. Τηγανίζετε ελαφρά τις μελιτζάνες (ή τις αλείφετε με λάδι και τις ψήνετε στο γκριλ). Τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να φύγει το πολύ λάδι.
5. Τις τοποθετείτε τη μία διπλα στην άλλη μέσα σε λαδωμένο ταψί και βάζετε πάνω τους τις ροδέλες το κρεμμύδι και την ντομάτα.
6. Αναμειγνύετε το ντοματόζουμο με το λάδι και τη ζάχαρη, περιχύνετε με το μείγμα τις μελιτζάνες και τις ψήνετε στο γκριλ για 15-20 λεπτά.
7. Τις βγάζετε από το φούρνο, τις πασπαλίζετε με την τριμμένη φέτα και το μαϊντανό και συνεχίζετε το ψήσιμο (για να γκρατιναριστεί το τυρί) για άλλα 15 λεπτά περίπου.
8. Σερβίρετε τις μελιτζάνες ζεστές.
TIP: Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε τις ροδέλες της μελιτζάνας στο ταψί, να τις βάλετε στο φούρνο να ψηθούν και όταν γίνουν να προσθέσετε τις ντομάτες κ.λπ. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε τριμμένο σκόρδο και ψιλοκομμένο βασιλικό στο μείγμα του ντοματόζουμου. Ταιριάζει τέλεια.