Μαυρομάτικα με άγρια χόρτα και μυρωδικά

23.02.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 200 γρ. μαυρομάτικα
  • 500 γρ. αντίδια, βλίτα, ζοχούς ή οποιοδήποτε άγριο χόρτο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 κολοκύθι κομμένο σε ροδέλες
  • 1 φινόκιο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
  • 1 ντομάτα ώριμη ψιλοκομμένη ή 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 λεμόνι (τον χυμό του)
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση
Bράζουμε τα μαυρομάτικα σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν -αλλά χωρίς να λιώσουν- και τα στραγγίζουμε. Σοτάρουμε σε φαρδιά κατσαρόλα με το ελαιόλαδο όλα μαζί τα χορταρικά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη ή τον πελτέ διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά. Pίχνουμε στην κατσαρόλα τα φασόλια, ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για άλλα 10 λεπτά. Στο τέλος, προσθέτουμε το λεμόνι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tip: Aντί για μαυρομάτικα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φασόλια ή χάντρες, τα οποία έχουμε ήδη βράσει.