Τάρτα με σπανάκι χωρίς φύλλο αλά Pandespani

04.11.2010
Μπορεί να συνοδέψει αλλαντικά και τυριά ή αβγά αλλά και σαλάτες για πιο βετζετέριαν εκδοχή πρώτου πιάτου. Κομμένη σε κάπως μικρά κυβάκια ή τετράγωνα κομμάτια γίνεται γαρνίρισμα για πιάτα με κρεατικά

Μπορεί να συνοδέψει αλλαντικά και τυριά ή αβγά αλλά και σαλάτες για πιο βετζετέριαν εκδοχή πρώτου πιάτου. Κομμένη σε κάπως μικρά κυβάκια ή τετράγωνα κομμάτια γίνεται γαρνίρισμα για πιάτα με κρεατικά. Μπορεί να σερβιριστεί σε μπουφέ ή αν αντί για μια φόρμα βάλετε το μείγμα σε φορμάκια, θα έχετε ωραιότατα μικρά φλαν, εύκολα πασπαρτού για τις ανάγκες ενός τραπεζιού.

H συνταγή είναι της φίλης μου της Λίνας και την κάνει συνήθως σε μεγάλο σκεύος για πρώτο πιάτο, όταν κύριο είναι το καταπληκτικό της ξεκοκκαλισμένο κατσικάκι στο φούρνο. Είναι ελαφριά και νόστιμη, ευπαρουσίαστη και αρέσει ιδιαιτέρως στις κυρίες κάθε ηλικίας. Την πρωτοδοκίμασα και είχα ενθουσιαστεί με την ιδέα ότι δεν είχε φύλλο ενώ είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα ντελικάτη γεύση. Την έκανα πρόσφατα, ένα απόγευμα και μέχρι το βράδυ δεν είχε μείνει παρά ...ενάμισυ κομμάτι! Οπότε, ναι, προτείνω να την δοκιμάσετε.

Προετοιμασία: 20 λεπτά περίπου με το αρχικό μαγείρεμα συν το ψήσιμο. Μπορείτε να αγοράσετε το φρέσκο βιολογικό σπανάκι, που είναι και τρυφερό και έτοιμο (πλυμένο, στεγνό) για χρήση. Αν προσθέσετε περισσότερα αβγά ή κάνετε την διπλάσια ποσότητα σε λίγο (αλλά όχι πολύ) μεγαλύτερο σκεύος η τάρτα θα δείχνει πίτα και θα έχει μεγαλύτερο ύψος. Προσέξτε το αλάτισμα σε σχέση με τα τυριά, των οποίων το μείγμα μπορείτε και να διαμορφώσετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Σερβίρεται ζεστή ή ανάλογα με την εποχή, μέχρι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Eύκολη συνταγή και γρήγορη.

Υλικά (για μια φόρμα διαμ. 20-23 εκ. ? 4-5 άτομα)
350 ? 400 γραμ. φρέσκο σπανάκι καθαρισμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
4 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (με το πράσινα φύλλα)
2-3 κ.σ. αλεύρι
2-3 κ.σ. φρυγανιά
1 φλυτζ. τριμένα τυριά παρμιτζιάνο & κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι + 1 κ.σ. για το τέλος
3-4 κ.σ. άνιθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
3 αβγά
1/3 φλυτζ. γάλα
αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε το σπανάκι: Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το λάδι και σοτάρετε για 5 λεπτά τα κρεμμυδάκια να μαραθούν χωρίς να μαυρίσουν. Προσθέτετε το σπανάκι και σοτάρετε μαζί άλλα 10 λεπτά. Θα πρέπει το μείγμα να μην έχει υγρά. Αποσύρετε απ’ τη φωτιά και αφήνετε λίγο να κρυώσει.

Κάνετε την τάρτα: Αλείφετε με λάδι το εσωτερικό μιας φόρμας τάρτας ή πυρέξ διαμέτρου 20-23 εκατ. και το πασπαλίζετε πρώτα με το αλεύρι που το έχετε βάλει σε σουρωτήρι και μετά με την μισή φρυγανιά. Κτυπάτε τα αβγά, τους προσθέτετε το γάλα και τα ρίχνετε στο σπανάκι μαζί με τα τυριά, τον άνιθο, το βασιλικό, αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύετε και αδειάζετε όλο το μείγμα στη φόρμα. Πασπαλίζετε την επιφάνειά της με την υπόλοιπη φρυγανιά και τη 1 κ.σ. τυριά και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά. Την βγάζετε, την αφήνετε λίγο να κρυώσει και την αναποδογυρίζετε χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο πιάτο.
Σερβίρισμα: Aναποδογυρίζετε το πιάτο σε πιατέλα σερβιρίσματος και την κόβετε σε κομμάτια

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάντε κλικ εδώ