Το γκατό μελιτζάνας αποτελεί κλασικό πασχαλινό συνοδευτικό στο τραπέζι των Γάλλων. Δοκίμασέ το κι εντυπωσίασε κι εσύ τους καλέσμένους σου με τη δύναμη της γαλλικής κουζίνας.
Υλικά για 8 άτομα
-6 μελιτζάνες τσακώνικες
-2 φέτες ψωμί χοντρές
-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
-3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
-1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
-2 φλιτζάνια γάλα
-3 κρόκοι + 3 ασπράδια αβγού
-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-½ φλιτζάνι τυρί κίτρινο τριμμένο
-6 φιλετάκια αντζούγιας σε ελαιόλαδο
-αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και τις τηγανίζουμε ελαφρά. Στη συνέχεια, τις απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει το λάδι τους. Μουλιάζουμε το ψωμί στο γάλα. Ψιλοκόβουμε τις μελιτζάνες, στύβουμε το ψωμί, τα ανακατεύουμε σε μπόλ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τα ασπράδια) και αλατοπιπερώνουμε καλά. Κόβουμε το μείγμα με ένα μαχαίρι σε μικρά κομμάτια. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να δέσουν. Αναμειγνύουμε σιγά σιγά τα ασπράδια με το υπόλοιπο μείγμα χρησιμοποιώντας πλαστική σπάτουλα Μεταφέρουμε το σύνολο σε βουτυρωμένο ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C για 20 λεπτά.