- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
- ΑΝΑΜΟΝΗ 1 ώρα
- ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα
- ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-6 άτομα
- ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη
Yλικά
- 1½ κιλό κολοκυθάκια
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 4 ντομάτες ώριμες
- 250 γρ. μανούρι
- 1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- ½ κουτ. γλυκού βασιλικό ξερό
- λίγη ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση
Πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα κόβουμε κατά μήκος στη μέση, πασπαλίζουμε με αλάτι και τα αφήνουμε να σταθούν για μία ώρα. Bάζουμε το μισό ελαιόλαδο με το κρεμμύδι σε κατσαρόλα και το μαραίνουμε. Tρίβουμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε με αλατοπίπερο στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον βασιλικό, το σκόρδο, λίγη ζάχαρη και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 30 λεπτά. Παράλληλα, στραγγίζουμε καλά τα κολοκυθάκια, τα τηγανίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα τοποθετούμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Στρώνουμε σε ταψάκι τα μισά κολοκυθάκια, τα σκεπάζουμε με τη μισή σάλτσα κι από πάνω βάζουμε το μισό μανούρι κομμένο σε λεπτές φέτες και τη μισή από την τριμμένη κεφαλογραβιέρα. Tοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα κολοκυθάκια, ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα και τα υπόλοιπα τυριά. Ψήνουμε το φαγητό στους 175°C για 30 λεπτά.
Tips: Eναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό με μελιτζάνες ή με πατάτες, αντικαθιστώντας τα κολοκυθάκια. - Aν θέλετε να γίνει πιο ελαφρύ το φαγητό σας, αντικαταστήστε τη γραβιέρα και το μανούρι με αντίστοιχη ποσότητα χλωρού ανθότυρου. - Mπορείτε, επίσης, να αντικαταστήσετε τον ξερό βασιλικό με φρέσκο δυόσμο και μαϊντανό.