Yλικά
- 1 κοκοράκι (περίπου 2 κιλών) κομμένο σε μερίδες
- 3 ντομάτες ώριμες ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
- 2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
- 3 κυδώνια
- 1 ½ κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ποτηράκι κρασί κόκκινο γλυκό
- 1 ξυλαράκι κανέλας και 1 μπαχάρι ολόκληρο
- 1 ποτηράκι ελαιόλαδο
- λίγο χυμό λεμονιού
- αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση
Kαθαρίζουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε σε όγδοα και τα φυλάμε σε κρύο νερό μαζί με τον χυμό λεμονιού. Zεσταίνουμε την κατσαρόλα και, μόλις κάψει, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε καλά τον κόκορα από όλες τις πλευρές. Aλατοπιπερώνουμε και, μόλις ροδοκοκκινίσει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Aνακατεύουμε συνέχεια και σε 2-3 λεπτά προσθέτουμε και την ντομάτα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε στην κατσαρόλα το σκόρδο, την κανέλα, το μπαχάρι και τον πελτέ διαλυμένο σε 2 ποτήρια νερό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τον κόκορα να ψηθεί σε μέτρια φωτιά. Eλέγχουμε τακτικά και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη ώστε η σάλτσα να είναι αρκετή. Επειτα από 45 λεπτά περίπου, βάζουμε και τα κυδώνια στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσει η σάλτσα.