Χρόνος προετοιμασίας: 30’ + 45’ να φουσκώσει η ζύμη
Χρόνος ψησίματος: 12’-15’
Γίνονται 56 ρολάκια
Υλικά (για 5-6 ρολάκια)
Για το ζυμάρι (τη ζύμη):
- 3 κούπες αλεύρι σκληρό
- 1 φακελάκι μαγιά ξερή
- 1 κ. τσ. αλάτι
- 1/2 κ. τσ. ζάχαρη
- 1 κ. τσ. ρίγανη
- 1/4 κ. τσ. σκόρδο σκόνη
- 2 κ. σ. ηλιέλαιο
- 1 κ. νερό χλιαρό
Για τη σάλτσα
- 4 κ. σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ. πολτό ντομάτας
- 2 κ. σ. λάδι
- αλάτι - πιπέρι
- 1 σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη ολόκληρη
Για τη γέμιση
- 8 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
- 3 κ. edam η gouda τριμμένο
- 2 κ. τσ. ρίγανη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
1 Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά για τη ζύμη, ρίχνουμε το λάδι και το νερό. Ζυμώνουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι έως ότου έχουμε ζύμη ελαστική και λεία, να μην κολλάει στα χέρια. Περίπου 1/2 κ. αλεύρι ακόμα. Σκεπάζουμε με πετσέτα. Αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει 1 ώρα.
2 Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι με το κρεμμύδι για 1’, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε τη σάλτσα έως ότου δέσει 5’-7’. Αφαιρούμε το σκόρδο.
3 Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Ανοίγουμε το 1ο φύλλο σε παραλληλόγραμμο 20Χ40 εκ. Αλείφουμε την επιφάνεια με τη σάλτσα και ρίχνουμε εδώ κι εκεί το 1/2 ζαμπόν και το 1/2 τυρί. Πασπαλίζουμε με το 1 κουτ. ρίγανη. Επαναλαμβάνουμε και με το δεύτερο φύλλο.
4 Τυλίγουμε σε ρολό, ξεκινώντας από τη μακριά πλευρά και κόβουμε κομμάτια 1 εκ. Τα αραδιάζουμε ξαπλωτά σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόχαρτο και ψήνουμε στους 180ο αερόθερμο περίπου 12’-15’.
Προαιρετικά: Αντικαθιστούμε το ζαμπόν με γαλοπούλα και προσθέτουμε υλικά της αρεσκείας μας.