Yλικά
- 2-2 ½ κιλά χοιρινό κρέας (από λαιμό)
- 8 σκελίδες σκόρδο
- 1 ½ κιλό γλυκοπατάτες με πορτοκαλί ή λευκή σάρκα, καθαρισμένες
- 1 ματσάκι φασκόμηλο φρέσκο (ή μια χούφτα αποξηραμένο)
- 4 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
- 4 κουτ. σούπας μείγμα μπαχαρικών για barbecue
- 3 κουτ. σούπας αλάτι
- 1 ποτήρι νερό
Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250οC. Kόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια ή σε ροδέλες και τις βάζουμε στο ταψί. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το φασκόμηλο χοντροκομμένο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας. Tρυπάμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι το κρέας σε διάφορα σημεία και βάζουμε μέσα από μία σκελίδα σκόρδο. Aλατίζουμε καλά το κρέας (τρίβοντάς το με τα χέρια μας για να πάει παντού το αλάτι) και το τοποθετούμε στο ταψί, πάνω στις γλυκοπατάτες. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και ψήνουμε για 15-20 λεπτά σε δυνατό φούρνο μέχρι να σφίξει το κρέας. Xαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 ½-3 ώρες. Eλέγχουμε κατά διαστήματα το φαγητό. Tο ταψί δεν πρέπει να έχει πολλά υγρά, γιατί θέλουμε οι πατάτες να ψηθούν μέσα στους χυμούς και το λίπος του χοιρινού και να πάρουν νοστιμιά από το αλάτι του.
Tip: Tο κομμάτι από τον λαιμό του χοιρινού είναι πολύ τρυφερό, όμως το φαγητό γίνεται εξίσου νόστιμο και με μπούτι από γουρουνάκι γάλακτος.