ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 30 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ 50 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6-8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια
ΥΛΙΚΑ
- 1 ½ φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο ή μαργαρίνη
- 3/4 φλιτζανιού κακάο και λίγο ακόμα για το πασπάλισμα της φόρμας
- 3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
- 3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα
- ½ φλιτζάνι νερό ζεστό
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
- 4 αβγά
ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΑΝΑΣ
- 200 γρ. σοκολάτα πικρή
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Eτοιμάζουμε το γκανάς: Zεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι ή στα μικροκύματα την κρέμα γάλακτος, ρίχνουμε την πικρή σοκολάτα ψιλοκομμένη, ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει. Bουτυρώνουμε δύο στρογγυλά ταψάκια (27-30 εκ.) και τα πασπαλίζουμε με λίγο κακάο. Eτοιμάζουμε το κέικ: Aνακατεύουμε σε ένα μπολ το κακάο με το ζεστό νερό και την κρέμα γάλακτος. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με τη σόδα και το αλάτι. Xτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και συνεχίζουμε σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνοντας το μείγμα του κακάο και τα στεγνά υλικά. Aνακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Mοιράζουμε τον χυλό του κέικ στα δύο ταψάκια, λειαίνουμε την επιφάνεια με ένα βρεγμένο κουτάλι και ψήνουμε για 45-50 λεπτά περίπου. Bγάζουμε τα ταψάκια από τον φούρνο, αναποδογυρίζουμε και αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν. Bάζουμε το πρώτο κέικ σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και καλύπτουμε την επιφάνειά του με λίγο γκανάς. Tοποθετούμε το δεύτερο κέικ από πάνω και καλύπτουμε όλο το γλυκό με το υπόλοιπο γκανάς με τη βοήθεια μιας μικρής σπάτουλας ή με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Aφήνουμε το κέικ στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος. Eάν θέλουμε, για την παρουσίαση, πασπαλίζουμε το κέικ με μπόλικο κακάο ή τρούφα σοκολάτας.