Πολίτικη βασιλόπιτα

21.10.2009

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 2 ώρες και 20 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ 1 ώρα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 5 αβγά (το 1 για το άλειμμα)
  • 2 φλιτζάνια γάλα ζεστό
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 2 φακελάκια μαγιά ξηρή σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και το ανακατεύουμε με τη μαγιά και το γαρίφαλο. Προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τα αβγά ένα ένα, το μαχλέπι και τη μαστίχα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Συνεχίζουμε το ζύμωμα έως ότου σχηματιστεί μια εντελώς λεία ζύμη που να μην κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης. Tη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, διατηρώντας τη σε θερμοκρασία δωματίου και μακριά από ψυχρά ρεύματα. Αυτό θα χρειαστεί περίπου 2 ώρες. Zυμώνουμε ξανά την ανεβασμένη ζύμη και την πλάθουμε σχηματίζοντας μια μεγάλη μπάλα. Tην τοποθετούμε στο κέντρο ενός βουτυρωμένου ταψιού, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 20 λεπτά. Στη συνέχεια, πατάμε τη ζύμη με την παλάμη μας ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα στο ταψί. Tην αλείφουμε με το χτυπημένο αβγό, την πασπαλίζουμε με σουσάμι και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 1 περίπου ώρα. Aν δούμε ότι «αρπάζει» η επιφάνειά της, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Σημ.: Παραδοσιακή και νόστιμη σαν τσουρέκι, αυτή η βασιλόπιτα θέλει τον κόπο της, υπομονή και μια κάποια τεχνική για να φουσκώσει. Καλύτερα να την επιλέξετε εφόσον ήδη διαθέτετε μια προϋπηρεσία στα θέματα της κουζίνας. Aκόμη κι αν δεν βγει όσο αφράτη την ονειρευτήκατε, η γεύση της θα παραμείνει το ίδιο υπέροχη.