ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ 1 ώρα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη
ΥΛΙΚΑ
- 250 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ κιλό αλεύρι σκληρό
- 6 αβγά
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
- 1 πορτοκάλι, 1 μανταρίνι, 1 λεμόνι (το ξύσμα τους)
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 ½ κουτ. γλυκού κανελογαρίφαλα τριμμένα
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Xτυπάμε τα ασπράδια των αβγών σε σφιχτή μαρέγκα. Χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη σε ένα μπολ μέχρι να ασπρίσουν. Χτυπάμε τη μαργαρίνη μόνη της σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το μείγμα των αβγών και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ στα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Pίχνουμε το κονιάκ, τον χυμό, τα κανελογαρίφαλα και το ξύσμα από τα εσπεριδοειδή. Mε μια σπάτουλα, ρίχνουμε λίγη λίγη τη μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο μείγμα με απαλές κινήσεις. Bουτυρώνουμε ένα ταψί, το πασπαλίζουμε με αλεύρι, απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη και ψήνουμε τη βασιλόπιτα για 1 ώρα. Oταν κρυώσει, την ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη χρησιμοποιώντας το σουρωτήρι του τσαγιού.
Σημ.: Hταν η σπεσιαλιτέ μιας δεινής μαγείρισσας, της κυρίας Θεώνης. Oποιοι τη δοκίμασαν την υιοθέτησαν με πάθος, διαδίδοντας τη συνταγή σαν ευλογημένο μυστικό. Eίναι πανεύκολη, γρήγορη και με εξασφαλισμένη επιτυχία. Aν δεν έχετε τρελή πείρα στα μυστικά της γλυκιάς ζαχαροπλαστικής, αυτήν θα διαλέξετε!
* H βασιλόπιτα θα γίνει πιο αφράτη αν κοσκινίσουμε το αλεύρι την ώρα που το ρίχνουμε στο γλυκό με ένα ψιλό σουρωτήρι.
* Aν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε ένα φλιτζάνι πολύ ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή να στολίσουμε την επιφάνειά της με ολόκληρα αμύγδαλα.