Ξερά κουκιά με ροφό και χόρτα φρικασέ

06.11.2009

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ή 2 φέτες από ροφό (περίπου 1 κιλό)
  • 500 γρ. κουκιά ξερά αποφλοιωμένα
  • 1 ½ κιλό χόρτα άγρια
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο νερό ζεστό
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 λεμόνια (τον χυμό τους)
  • 1 κoυτ. γλυκού αλεύρι
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Bάζουμε τα κουκιά σε ένα μπολ και προσθέτουμε κρύο νερό (τόσο ώστε να τα καλύπτει). Tα αφήνουμε όλο το βράδυ να μουλιάσουν και να μαλακώσουν. Σουρώνουμε τα κουκιά και τα αφήνουμε στην άκρη. Αχνίζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να γίνει διαφανές, προσθέτουμε τα κουκιά και το νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για μία ώρα περίπου. Kατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό στην κατσαρόλα. Mόλις μαλακώσουν τα κουκιά, βάζουμε στην κατσαρόλα τα χόρτα καλά πλυμένα και καθαρισμένα, τα κομμάτια του ψαριού, τον άνηθο, το αλάτι και λίγο πιπέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα περίπου -το φαγητό πρέπει να μείνει με λίγα υγρά. Aνακατεύουμε σ’ ένα ποτηράκι τον χυμό των λεμονιών με το αλεύρι και το προσθέτουμε στο φαγητό. Ανακινούμε την κατσαρόλα κυκλικά για να δέσει η σάλτσα και ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά με ένα πιρούνι.

Tips: Πολλοί θεωρούν τον ροφό ακριβό ψάρι και δεν τον αγοράζουν, ενώ όσοι τον επιλέγουν λένε πως δεν τον χαραμίζουν για την κατσαρόλα. Αν ανήκετε σε μία από τις δύο αυτές κατηγορίες, φτιάξτε το φαγάκι αυτό με μπακαλιάρο, μυλοκόπι, πέρκα ή ακόμα και σολομό.
Αν βαριέστε να μουλιάσετε και να βράσετε κουκιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο κονσέρβες με έτοιμα βρασμένα, από τα καταστήματα με αραβικά τρόφιμα.
Αν είναι φθινόπωρο ή άνοιξη, εμπλουτίστε το φαγητό με μπόλικα άγρια χόρτα -πικρά ή γλυκά- και όσα μυρωδικά χωράει η κατσαρόλα και... η όρεξή σας. Ο συνδυασμός οσπρίων-ψαριού ακούγεται κάπως παράξενος, αλλά με μια δοκιμή θα πειστούν και οι άπιστοι Θωμάδες!