Μαυρομάτικα φασόλια με χόρτα τσιγαριστά

15.10.2009

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. καυκαλήθρες
  • 500 γρ. σέσκουλα
  • 500 γρ. σπανάκι
  • 500 γρ. βρούβες
  • 250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα βρασμένα
  • 1 πράσο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε σχολαστικά τα χόρτα και τα χοντροκόβουμε. Aχνίζουμε σε μια κατσαρόλα το πράσο με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα μαυρομάτικα φασόλια, τα χόρτα, το σκόρδο, το αλατοπίπερο και τον ντοματοπελτέ αραιωμένο σε ένα ποτήρι νερό. Aνακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το φαγητό για είκοσι λεπτά περίπου.

Tips: Το τέλος του φθινοπώρου είναι η ιδανική εποχή για να φτιάξετε αυτό το φαγητό, που το αγαπούν οι νοικοκυρές από τα χωριά του Ψηλορείτη έως τη Φλώρινα και από τα Επτάνησα έως τη Χίο. Βάλτε μέσα λίγα φασόλια, αλλά παίξτε με τα χόρτα: Αλιβάρβαρα, πικραλίδες, καυκαλήθρες, σινάπια, ζοχούς, βρούβες, αγριόσκορδα και ό,τι βρείτε στη λαϊκή για να φτιάξετε αυτήν τη μαγειριά.
Μην φοβηθείτε το λάδι! Τα χόρτα αγαπούν τις λιπαρές ουσίες. Προσωπικά, προτιμώ να τρώω τα τσιγαριαστά αυτά χόρτα σε θερμοκρασία δωματίου ή και κρύα από το ψυγείο. Βάζω όσο το δυνατόν λιγότερα φασόλια και σερβίρω με φρέσκο καρβέλι και ξινό λευκό ταραμά -άντε και με καμιά παστή λακέρδα.