Προετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 25 λεπτά
Αναμονή: 1 βράδυ
Υλικά για 8-10 άτομα
Βαθμός δυσκολίας: μέτρια
Υλικά
- 2 κουτάκια πραλίνα φουντουκιού
- 300 ml κρέμα γάλακτος
- 6 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
- 1 φλιτζάνι κονιάκ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
- 6 αβγά
- 150 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. αλεύρι
- 50 γρ. κακάο
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
- 300 γρ. κουβερτούρα
- 300 γρ. γάλα εβαπορέ
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτα. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ, και τα κοσκινίζουμε πάνω από το μπολ με το μείγμα των αβγών με ψιλό σητάκι. Αναμειγνύουμε απαλά με σπάτουλα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα, και ψήνουμε για 25 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο το σοκολατένιο παντεσπάνι και, αφού κρυώσει, το κόβουμε σε τρεις φέτες. Ραντίζουμε τις φέτες με το κονιάκ. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σφιχτή σαντιγί. Αλείφουμε δύο από τα παντεσπάνια με την πραλίνα φουντουκιού και από πάνω μοιράζουμε τη σαντιγί. Απλώνουμε ομοιόμορφα. Βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο και καλύπτουμε με το τρίτο παντεσπάνι. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για ένα βράδυ ώστε να σφίξει. Λίγο πριν σερβίρουμε, ετοιμάζουμε το γλάσο. Σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη βάζουμε να λιώσει με το γάλα σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε και, όταν το μείγμα γίνει ομογενές, το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Περιχύνουμε την τούρτα με το χλιαρό γλάσο και σερβίρουμε.
Σημ.: Οι φρέσκοι καβουρδισμένοι ξηροί καρποί θα δώσουν άλλη διάσταση στο γευστικό αυτό γλυκό. Τραγανά φουντούκια και αμύγδαλα ταιριάζουν ιδανικά με την πλούσια γεύση σοκολάτας αλλά ?γιατί όχι;? και οι φρέσκες φράουλες, ακόμη και τα βύσσινα από κονσέρβα θα δέσουν εξαιρετικά με το γλύκισμα.