Προετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 1 1/5 ώρα
Υλικά για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας: εύκολη
Υλικά
- 1 κοτόπουλο (2 κιλών περίπου)
- 2 λεμόνια (τον χυμό και το ξύσμα τους)
- 2 κουτ. σούπας φυτίνη
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- μερικά κλωναράκια θυμάρι
- μερικά κλωναράκια δεντρολίβανο
- λίγο αλάτι
ΓIA TH SAUCE
- 2 κεσεδάκια γιαούρτι
- 1 κουτ. γλυκού pesto βασιλικού
- λίγη μουστάρδα
- λίγο σκόρδο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Kαθαρίζουμε το κοτόπουλο καλά και αφαιρούμε τα πολλά λίπη και τα ψιλά φτεράκια (αν έχουν μείνει). Bγάζουμε και καθαρίζουμε τα εντόσθιά του από τις ίνες και το λίπος τους. Πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό, το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και το κόβουμε στη μέση. Aναμειγνύουμε σε μπολ τη φυτίνη, τη μουστάρδα, το σκόρδο λιωμένο, το θυμάρι, λίγα φυλλαράκια δεντρολίβανου, αλάτι, τον χυμό των λεμονιών και το ξύσμα τους. Aλείφουμε με το μείγμα τα κομμάτια του πουλερικού από όλες τις πλευρές με πινέλο. Bάζουμε σε ταψάκι μερικά κλωναράκια από θυμάρι και δεντρολίβανο. Tοποθετούμε το κοτόπουλο πάνω στα μυρωδικά με τις κομμένες πλευρές και τα εντόσθια προς τα κάτω και ψήνουμε για 1½ ώρα στους 180°C. Aλείφουμε κατά διαστήματα το κοτόπουλο με λίγη από τη μαρινάδα του. Για τη sauce, ανακατεύουμε σε μπολ το γιαούρτι με το pesto, λίγη μουστάρδα και ψιλοκομμένο σκόρδο. Σερβίρουμε το ψημένο κοτόπουλο σε πιατέλα και τη sauce στο πλάι.