Κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες

07.10.2010

Προετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 1 1/5 ώρα
Υλικά για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας:
εύκολη

Υλικά

  • 1 κόκορα σε μερίδες (2 κιλά περίπου)
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 ποτήρι κρασί
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 4 ντομάτες ώριμες
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 4-5 μπαχάρια
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 πακέτο χυλοπίτες χωριάτικες
  • 1 κουτ. σούπας μαργαρίνη
  • 1 φλιτζάνι μυζήθρα τριμμένη
  • αλάτι

Εκτέλεση
Zητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει τα πόδια από τον κόκορα και να τον κόψει σε μερίδες. Πλένουμε και τον αφήνουμε να στραγγίξει σε σουρωτήρι. Tρίβουμε τις ντομάτες σε χοντρό τρίφτη. Bάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να κάψει και σοτάρουμε τις μερίδες του κόκορα, γυρίζοντάς τες με λαβίδα για να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Aφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, και τα γυρίζουμε μια δυο φορές να αχνιστούν. Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κρασί. Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την ντομάτα, τη δάφνη, τα μπαχάρια και την κανέλα. Διαλύουμε τον πελτέ σε 1 ποτήρι νερό και τον προσθέτουμε στο φαγητό με ανάλογο αλάτι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για μία ώρα μέχρι να μελώσει η σάλτσα του. Προσθέτουμε τότε 3 ποτήρια ζεστό νερό και, όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τις χυλοπίτες και τη μαργαρίνη. Aνακατεύουμε, προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο αλάτι και αφήνουμε τις χυλοπίτες να βράσουν για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Φροντίζουμε να μείνει ζουμερό το φαγητό και να μην απορροφήσουν όλη τη σάλτσα οι χυλοπίτες. Πασπαλίζουμε με τριμμένη μυζήθρα και σερβίρουμε.