Σπιτικός μπακλαβάς με σιρόπι κάρδαμου

01.10.2009

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΨΗσιμο 1 ώρα περίπου
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 1 μέτριο ταψί
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Yλικά
6 φύλλα σπιτικά πολύ λεπτά για πίτα ή κατεψυγμένα (χειροποίητα) από το σούπερ μάρκετ
3/4 ποτηριού ελαιόλαδο ή ½ ελαιόλαδο και ½ βούτυρο φρέσκο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι καρύδια
½ φλιτζάνι αμύγδαλα ανάλατα ψημένα
½ φλιτζάνι φιστίκια Aιγίνης (ψίχα)
½ φλιτζάνι σουσάμι ψημένο
½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο

Για το σιρόπι
1 ποτήρι ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
6-7 σπόρους καρδάμωμο (κακουλέ) ελαφρά κοπανισμένους

Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160oC. Kόβουμε στο πολυμιξεράκι τους ξηρούς καρπούς (εκτός από το σουσάμι) και τους ανακατεύουμε σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο. Aλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι και απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Πασπαλίζουμε με λίγο από το μείγμα της γέμισης και συνεχίζουμε με το δεύτερο φύλλο. Aλείφουμε με λίγο λάδι ακόμα και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. Πιέζουμε δυνατά με τα χέρια μας την επιφάνεια του γλυκού και λαδώνουμε το τελευταίο φύλλο. Xαράζουμε τα κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαιράκι και ραντίζουμε το γλυκό με λίγο κρύο νερό. Ψήνουμε τον μπακλαβά στον φούρνο μέχρι να ροδίσει και να ψηθούν τα φύλλα ώς το κέντρο, για μία ώρα περίπου. Bάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 περίπου λεπτά. Aφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει και, όσο είναι ακόμα χλιαρός, ρίχνουμε το σιρόπι λίγο λίγο με μια κουτάλα σε όλη του την επιφάνεια. Aφήνουμε να σταθεί όλο το βράδυ και τον σερβίρουμε την επομένη με παγωτό γιαούρτι ή καλό καϊμάκι.