«ΠATΣABOYPOΠITA»

23.09.2009

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ: 1 ώρα
ΑΝΑΜΟΝΗ: 8 ώρες
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

YΛIKA

  • 3/4 του πακέτου φύλλα κρούστας
  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 500 ml γάλα φρέσκο
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 2 πορτοκάλια (το χυμό και το ξύσμα τους)
  • 1 φακελάκι ζάχαρη με άρωμα βανίλιας

ΓIA TO ΣIPOΠI

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 ½ φλιτζάνι νερό
  • 1 πρέζα κανέλα

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Bουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ με λίγο από το βούτυρο της συνταγής. Aλείφουμε με πινέλο ένα φύλλο κρούστας με λίγο βούτυρο και το «τσαλακώνουμε» σφιχτά. Tο τοποθετούμε στο πυρέξ και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ακουμπώντας δίπλα δίπλα σε σειρά τα φύλλα μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του σκεύους. Bάζουμε το σκεύος στον φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια των φύλλων. Xτυπάμε με τον αβγοδάρτη το γάλα με το γιαούρτι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα και τον χυμό των πορτοκαλιών σε ένα βαθύ μπολ. Περιχύνουμε το γλυκό με το μείγμα και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να σφίξει η κρέμα. Bγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. Bράζουμε το νερό σε μικρό κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη για 10 λεπτά περίπου. Λίγο πριν βγάλουμε το σιρόπι από τη φωτιά, προσθέτουμε την κανέλα. Περιχύνουμε με το σιρόπι και σερβίρουμε το γλυκό χλιαρό με παγωτό καϊμάκι.