Υλικά
- 4 αχλάδια
- 3 ποτήρια λευκό γλυκό κρασί
- 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 λεμόνι
- 1 ξύλο κανέλα
- 4 γαρίφαλα
Για τη σάλτσα σοκολάτας:
- 100 γραμμ. κουβερτούρα
- 1 ποτήρι του κρασιού γάλα
- 3 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
- 2 κουτ. σούπας τσίπουρο ή μπράντι
Εκτέλεση
1. Καθαρίζετε τα αχλάδια αφήνοντας το κοτσάνι τους. Τα βάζετε κάθετα σε μια κατσαρόλα. Προσθέτετε το κρασί, 2 ποτήρια περίπου νερό (θα πρέπει να σκεπάζει τα φρούτα), το χυμό του λεμονιού και τη φλούδα του, τη ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρίφαλα.
2. Τα ψήνετε σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά, περιχύνοντας τα αχλάδια κατά διαστήματα με το σιρόπι.
3. Χοντροκόβετε τη σοκολάτα. Σε ένα κατσαρολάκι βράζετε το γάλα με την κρέμα γάλακτος, προσθέτετε τη σοκολάτα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει εντελώς. Την αφήνετε να κρυώσει και κατόπιν προσθέτετε το τσίπουρο ή το μπράντι.
4. Τέλος, σουρώνετε τα αχλάδια, τα τοποθετείτε σε ένα πιάτο και τα περιχύνετε με τη σάλτσα σοκολάτας.
5. Σερβίρετε με παγωτό βανίλια.