Πολύ θρεπτικό αλλά και εύγευστο, το ξεχωριστό αυτό φρούτο του καλοκαιριού έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και φυσικά συνδέεται με την εκκλησιαστική μας παράδοση. O Όμηρος στα έργα του εκθειάζει τις αρετές του, ενώ υπάρχουν τοιχογραφίες 2.500 χρόνων που αναπαριστούν ανθρώπους να καλλιεργούν αμπέλια και να μαζεύουν σταφύλια. Εμείς σήμερα σας το προτείνουμε σε παραδοσιακές αλλά και πρωτότυπες συνταγές που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.
Διατροφική αξία
- Βιταμίνες Α, Β, C
- Κάλιο
- Ασβέστιο
- Φώσφορος
- Ψευδάργυρος
Πού κάνει καλό
Το σταφύλι αποτελεί ίσως τη βασικότερη τροφή αποτοξίνωσης του οργανισμού. Aυξάνει τη διούρηση, επομένως βοηθά στην αποβολή τοξινών και καταπολεμά την κατακράτηση υγρών.
Tο έλαιο από το κουκούτσι του σταφυλιού είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, τα οποία συντελούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, αφού έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τη χοληστερίνη. Eπιπλέον, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που εμποδίζουν τη δημιουργία και τη δράση των ελεύθερων ριζών, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της νεότητας.
Επίσης, θεωρείται φάρμακο κατά της δυσπεψίας, της δυσκοιλιότητας και των αιμορροΐδων.
Ο χυμός των σταφυλιών είναι το αποτελεσματικότερο διαλυτικό των κρυστάλλων και των όγκων του οργανισμού. Με τη συστηματική σταφυλοθεραπεία διαλύονται και απορρίπτονται όλα τα ανόργανα στοιχεία του σώματος που προέρχονται από την ανθυγιεινή διατροφή και τα οποία είναι αιτία όλων σχεδόν των χρόνιων παθήσεων, γιατί εργάζονται εντατικά τα τέσσερα όργανα της απεκκρίσεως: οι πνεύμονες, το συκώτι, τα έντερα και το δέρμα.
Τι πρέπει να ξέρω
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σταφυλιών, οι οποίες ταξινομούνται σε 3 μεγάλες ομάδες: τις λευκές, τις ερυθρές και τις ροδόχρωμες. Για τα επιτραπέζια σταφύλια θα πρέπει οι ρώγες να έχουν μέτριο μέγεθος και ζωηρό χρώμα, το τσαμπί να έχει κωνικό σχήμα και το κλαδί τους να είναι φρέσκο. Διατηρούνται στο ψυγείο και σε χαμηλές θερμοκρασίες.