Τι έχουμε:
- 1/2 κιλό αμπελόφυλλα φρεσκοκατεψυγμένα
- 1 κιλό κιμά (μισό μοσχαρίσιο μισό χοιρινό)
- 1 1/2 φλιτζ. ρύζι
- 250 γραμ. βιτάμ
- 250 γραμ. ντοματάκια
- 4 κρεμμύδια
- 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
- 2 φλιτζ. ζεστό νερό
- χυμό από 2 λεμόνια
- αλάτι
- πιπέρι
Τι κάνουμε:
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα ντοματάκια, τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ρύζι, τον πελτέ, τον κιμά, το μισό βιτάμ, το αλάτι και το πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά ώστε να ανακατευτούν τα υλικά μας και να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Ξεπλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα και τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό, για να μπορούμε να τα τυλίξουμε εύκολα.
Τα απλώνουμε σε μια μεγάλη επιφάνεια και αφού κόψουμε τα κοτσανάκια από τα φύλλα, αρχίζουμε να τα γεμίζουμε ένα ένα με το μείγμα μας.
Με ένα κουτάλι, παίρνουμε μικρή ποσότητα από το μείγμα και τη βάζουμε στην άκρη του αμπελόφυλλου. Κατόπιν γυρίζουμε το φύλλο στο πλάι και το τυλίγουμε σφιχτά σε σχήμα χωνιού.
Σε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα στρώνουμε όσα αμπελόφυλλα έχουν τρυπήσει ή σκιστεί. Από πάνω, βάζουμε τα χωνάκια - ντολμαδάκια το ένα πλάι στο άλλο, ώστε να σχηματίσουν κύκλους.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο βιτάμ, το ζεστό νερό και το χυμό από τα λεμόνια. Τα σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο ώστε να μη διαλυθούν κατά το βράσιμο και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 45-50 λεπτά περίπου, ώσπου να σωθεί το νερό.
Συμβουλή
Οι παλιές νοικοκυρές στην Κάσο έκοβαν τον κιμά με το μαχαίρι. Στην αρχή είναι δύσκολο αλλά αξίζει να δοκιμάσετε.
Το κατάλληλο κρασί: Ροδίτης λευκό.