Υλικά
- 1 φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
- 1/2 φλιτζ. φαρίνα
- 2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 10 αβγά
- 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλιτζ. τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
- 2 φλιτζ. σύκα ξερά κομμένα σε μικρά κομμάτια
- Ελαιόλαδο για το ταψί
Για το σιρόπι:
- 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 2 φλιτζ. τσαγιού νερό
- 1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
- 1/2 ποτηράκι κρασιού καρύδια κομμένα στη μέση.
Εκτέλεση
1. Ανακατεύετε τη φρυγανιά, το αλεύρι, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ.
2. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη περίπου για 15 λεπτά.
3. Σταματάτε το χτύπημα και ανακατεύετε μέσα στο μείγμα των αβγών το μείγμα του αλευριού. Προσθέτετε τα καρύδια και τη μισή ποσότητα σύκων.
4. Λαδώνετε το ταψί και ρίχνετε μέσα το μείγμα. Ψήνετε στους 160° C σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.
5. Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας για 7 λεπτά περίπου και προσθέτοντας προς το τέλος το κονιάκ.
6. Μόλις κρυώσει η καρυδόπιτα, την περιχύνετε με το μισό σιρόπι όσο είναι ζεστό. Στο υπόλοιπο σιρόπι προσθέτετε την υπόλοιπη ποσότητα των σύκων.
7. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τα σύκα να μαλακώσουν και να μελώσουν. Εάν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό.
8. Βγάζετε την καρυδόπιτα από το ταψί, την περιχύνετε με το υπόλοιπο σιρόπι των σύκων. Τέλος, διακοσμείτε με καρύδια.