Σύκο: ξυπνάει τις αισθήσεις

17.09.2009
Η συκιά είναι το πρώτο δέντρο που αναφέρεται στη Βίβλο, εξ ου και το φύλλο συκής με το οποίο εμφανίστηκαν ο Αδάμ και η Εύα.

Η συκιά είναι το πρώτο δέντρο που αναφέρεται στη Βίβλο, εξ ου και το φύλλο συκής με το οποίο εμφανίστηκαν ο Αδάμ και η Εύα.

Εδώ και 3.000 χρόνια το σύκο αποτελεί βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Μάλιστα, το θεωρούσαν σε τέτοιο βαθμό αναπόσπαστο μέρος του διαιτολογίου, ώστε κάποιες φορές αντικαθιστούσε ακόμη και το ψωμί. Δεν είναι όμως μόνο θρεπτικό, αλλά έχει και ιδιαίτερο συμβολισμό. Γεμάτο με όλους αυτούς τους μικροσκοπικούς σπόρους κατέληξε να συμβολίζει τη γονιμότητα και την ευημερία, την ενότητα και τη γνώση.

Τα σύκα καταναλώνονται φρέσκα και ώριμα στην εποχή τους και αποξηραμένα όλες τις εποχές του χρόνου. Τα φρέσκα τρώγονται κυρίως ωμά, με τη φλούδα ή χωρίς, ως ενδιάμεσο σνακ. Εξίσου, όμως, νόστιμα είναι και ως ορεκτικά, σε συνταγές για κύριο πιάτο ή ως επιδόρπιο, «παντρεμένα» με άλλα υλικά. Ταιριάζουν εξαιρετικά με γιαούρτι, αλλαντικά (π.χ., ζαμπόν, προσούτο, μπέικον), τυριά (ροκφόρ, μοτσαρέλα, παρμεζάνα, ανθότυρο κ.ά.), ξηρούς καρπούς, σπόρους (π.χ., σουσάμι), μαστίχα, μέλι και ξίδι βαλσάμικο. Προσδίδουν ιδιαίτερη νοστιμιά σε φρουτοσαλάτες αλλά και σαλάτες λαχανικών, γίνονται εξαιρετική γέμιση για χοιρινό και πουλερικά ή αναμειγνύονται ζεστά ή με τη μορφή τουρσιού με διάφορα κρέατα. Σε αρκετές συνταγές μαρινάρονται ή σιγοβράζονται με κρασί ή ούζο κι έπειτα σερβίρονται ως σάλτσα για τυριά, γιαούρτι, παγωτό ή με άγλυκη σαντιγί.

Διατροφική αξία
Ανεξαρτήτως προέλευσης, ποικιλίας, σχήματος και χρώματος, τα φρέσκα σύκα περιέχουν 80% νερό και είναι ιδιαίτερα πλούσια σε:

  • κάλιο
  • ασβέστιο
  • σίδηρο
  • σάκχαρα
  • φυτικές ίνες
  • ένζυμα
  • μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία.

Περιέχουν, επίσης, αρκετές βιταμίνες, σε μικρότερες όμως ποσότητες συγκριτικά με άλλα φρούτα. Δεν περιέχουν λίπος, αλάτι ή χοληστερίνη.

Κάνει καλό
Η ευεργετική επίδραση των φρέσκων σύκων είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη: αυξάνουν την ενεργητικότητα, έχουν τονωτικές και αφροδισιακές ιδιότητες, προστατεύουν το δέρμα, δρουν χωνευτικά και διουρητικά, ανακουφίζουν από άσθμα, βρογχικά, φαρυγγίτιδα και διαταραχές της εμμηνόπαυσης. Χάρη στα σποράκια τους, συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Ποιοι να το αποφεύγουν
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα, τα σύκα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ από παχύσαρκα άτομα, καθώς και από όσους έχουν σακχαρώδη διαβήτη, υψηλά τριγλυκερίδια ή μεταβολικό σύνδρομο. Τα σποράκια τους μπορεί να επιδεινώσουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις.

Τι να προσέξω
Προτιμάτε σύκα ώριμα, σφιχτά, που δεν έχουν ανοίξει καθόλου και με καλή επιδερμίδα. Η φλούδα τους να είναι λεία, χωρίς μαυρισμένα σημεία και προσέχετε να μην έχουν χτυπηθεί.

Όταν τα σύκα κοπούν από το δέντρο, δεν ωριμάζουν άλλο και δεν διατηρούνται παρά λίγες μόνο ημέρες στο ψυγείο. Γι’ αυτό πρέπει να τα καταναλώνετε σύντομα. Μπορείτε να τα διατηρήσετε στο κάτω μέρος του ψυγείου τυλιγμένα σε χαρτί κουζίνας και κλεισμένα σε αεροστεγή πλαστική σακούλα ή σε σκεύος με καπάκι. Μπορείτε, επίσης, να τα φυλάξετε στην κατάψυξη, ολόκληρα ή κομμένα.