Λεμονοκέικ

19.08.2009
Με λεμόνι, αλλά είναι γλυκό.

Τι έχουμε:

Για το κέικ

  • 1 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 βιτάμ
  • 1/4 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 5 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 1/2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 1 1/2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού
  • 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι

Για το σιρόπι

  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζ. χυμό λεμονιού
  • Για το γλάσο
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού

Τι κάνουμε:

Για το κέικ:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το χυμό λεμονιού.

Στο μπολ του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα του λεμονιού και τα ανακατεύουμε με τα δάχτυλά μας. Συμπληρώνουμε το βιτάμ και τα χτυπάμε με το γάντζο του μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, για 3 λεπτά περίπου, μέχρις ότου ανακατευτεί καλά. Χτυπάμε τα αβγά και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μείγμα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να γίνει λείο. Βάζουμε το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και το μείγμα της κρέμας γάλακτος. Αλείφουμε μια φόρμα, χωρίς κενό στη μέση, με λίγο βιτάμ, την αλευρώνουμε για να μην κολλήσει το κέικ και βάζουμε το μείγμα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, για 1 ώρα περίπου.

Το βγάζουμε από το φούρνο και όταν κρυώσει, το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια σχάρα και το κόβουμε οριζόντια στη μέση.

Για το σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε τη ζάχαρη μαζί με το χυμό του λεμονιού και τα ανακατεύουμε πάνω στη φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφού βράσει για 2 λεπτά περίπου, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε με αυτό τα κομμάτια του κέικ. Τα αφήνουμε για 2 ώρες να κρυώσουν.

Για το γλάσο:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, μέχρις ότου το μείγμα να γίνει λείο. Βάζουμε σε μια πιατέλα το πρώτο κομμάτι, απλώνουμε το μισό γλάσο από πάνω και μετά βάζουμε το άλλο κομμάτι του κέικ. Στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω και το υπόλοιπο γλάσο, αφήνοντας να τρέξει λίγο και στα πλαϊνά του.

Συμβουλή

Αν θέλουμε μπορούμε να γαρνίρουμε με επιπλέον ξύσμα λεμονιού.

Το κατάλληλο κρασί: Σαμπάνια