Μάνγκο:η απόλυτη τροπική απόλαυση

17.08.2010
To μάνγκο μπήκε πρόσφατα στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, καθώς οι παραδοσιακές νοικοκυρές των προηγούμενων δεκαετιών το είχαν μόνο ακουστά ως «τροπικό φρούτο».

To μάνγκο μπήκε πρόσφατα στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, καθώς οι παραδοσιακές νοικοκυρές των προηγούμενων δεκαετιών το είχαν μόνο ακουστά ως «τροπικό φρούτο». Με εξωτική καταγωγή, από τη Βιρμανία και την Ινδία, το ξεχωριστό αυτό φρούτο, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, είναι αυτό που καταναλώνεται στις μεγαλύτερες ποσότητες παγκοσμίως. Κι αν οι αρχαίες φυλές της Ασίας και της Κίνας το θεωρούσαν φρούτο γονιμότητας, εμείς σας το προτείνουμε ως βάση για πρωτότυπα γλυκά, δροσερές σαλάτες ή εύγευστα dressings, που ταιριάζουν «γάντι» με θαλασσινά και ψάρια. Η διπλή «χρήση» του μάνγκο σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική είναι το μεγάλο του ατού. Το μυστικό του για το καλοκαίρι; Δεν παχαίνει καθόλου!

Διατροφική αξία
Περιέχει: Φυτικές ίνες, βιταμίνες A, B και C, ασβέστιο, σίδηρο, κάλλιο, καροτίνη, υδατάνθρακες.

Πού κάνει καλό

  • Σε άτομα που έχουν ευαισθησία στο στομάχι, καθώς περιέχει ένα ένζυμο με καταπραϋντικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα.
  • Περιορίζει την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας και της σπαστικής κολίτιδας.
  • Οι βιταμίνες του αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων.
  • Περιέχει ελάχιστο νάτριο, συνεπώς μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που ακολουθούν διατροφή για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
  • Βοηθά στην καταπολέμηση της γρίπης και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου λόγω της καροτίνης που περιέχει.
  • Ιδανικό για όσους αθλούνται, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες.
  • Κατάλληλο και για δίαιτα, καθώς ένα μετρίου μεγέθους μάνγκο περιέχει μόλις 100 θερμίδες και καθόλου λιπαρά.

Τι πρέπει να ξέρω

  • Αν αποθηκεύσετε άγουρα μάνγκο σε θερμοκρασία δωματίου, σε 3-4 ημέρες θα έχουν ωριμάσει. Μόλις ωριμάσουν, τοποθετήστε τα στο ψυγείο. Μπορούν να διατηρηθούν έτσι για περίπου 3 ημέρες.
  • Είναι προτιμότερο να καταναλώνονται φρέσκα για καλύτερη γεύση, αλλά μπορούν και να καταψυχθούν για να συντηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Ξεφλουδίστε ένα άγουρο μάνγκο, βγάλτε το κουκούτσι, κόψτε το σε φέτες και καταψύξτε το σε πλαστική σακούλα ή σκεύος αεροστεγές. Όταν το ξεπαγώσετε, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σάλτσες, μαρινάδες ή σε φυσικούς χυμούς.