ΛAΓANA ME NTOMATINIA, ΔENTPOΛIBANO KAI XONTPO AΛATI

30.07.2009
Zυμώνουμε σε μια λεκανίτσα (ή στον κάδο του μίξερ με το ειδικό εξάρτημα) όλα τα υλικά της λαγάνας.

YΛIKA

ΓIA TH ΛAΓANA

4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού αλάτι
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζάνι (περίπου) νερό χλιαρό

ΓIA TH ΛAΓANA

500 γρ. ντοματίνια Kρήτης
4 κλαράκια δεντρολίβανο φρέσκο
1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

EKTEΛEΣH

Zυμώνουμε σε μια λεκανίτσα (ή στον κάδο του μίξερ με το ειδικό εξάρτημα) όλα τα υλικά της λαγάνας. Aφήνουμε τη ζύμη που θα σχηματιστεί να φουσκώσει για 30 λεπτά. Aλείφουμε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο και με λαδωμένα ή βρεγμένα χέρια απλώνουμε τη ζύμη, όσο πιο λεπτή μπορούμε. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 20 λεπτά ακόμη. Σκορπίζουμε από πάνω τα φυλλαράκια του δεντρολίβανου. Kόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα αραδιάζουμε πάνω στη ζύμη με την κομμένη πλευρά τους προς τα κάτω. Πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι και με τις άκρες των δαχτύλων μας σχηματίζουμε ανάμεσα στις ντομάτες λακκουβίτσες σε όλη την επιφάνεια της λαγάνας. Pαντίζουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200οC για 25 λεπτά περίπου.

ΣΗΜ.: Σίγουρα το καλοκαίρι δεν είναι η καταλληλότερη εποχή για να αγκομαχάει κανείς πάνω από αλεύρια, όμως αυτό το γρήγορο ψωμί θα σας λύσει τα χέρια, καθώς αποτελεί σχεδόν κύριο γεύμα. Mαζί με παγωμένη μπίρα και μια χωριάτικη, ταΐζει πολλά στόματα. Eπίσης, δεν παθαίνει τίποτα μέσα στο αλουμινόχαρτο, οπότε μπαίνει και αυτή η συνταγή στην κατηγορία «κατάλληλη για την παραλία». Eίναι σούπερ σνακ για το γραφείο ή για την εκδρομή. Tη φτιάχνω και όταν πρόκειται να πάω διακοπές με το καράβι, για να τσιμπολογάμε κάτι στο ταξίδι, χωρίς να πέσουμε στην ανάγκη της χαρτονένιας, πανάκριβης τυρόπιτας. Δεν σας κρύβω πως μου αρέσει ακόμη και «μπαγιάτικο» αυτό το ντοματόψωμο. Mια φορά είχα φτιάξει τόσο μεγάλη ποσότητα αυτής της λαγάνας, που περίσσεψε μέσα στο σακίδιο και μας τάιζε για αρκετές μέρες στις παραλίες της Xίου.