YΛIKA
1 ½ κιλό φρέσκα μύδια με το κέλυφος, καθαρισμένα
3 ώριμες ντομάτες
2 κρεμμύδια μέτρια, κομμένα στο multi
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετάκια
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
200 γρ. φέτα πικάντικη
μπόλικο άνηθο ψιλοκομμένο
200 γρ. μανέστρα
4 ποτήρια νερό ζεστό
αλάτι και πιπέρι
EKTEΛEΣH
Aχνίζουμε με το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα για 5-10 λεπτά μέχρι να μαραθούν καλά. Προσθέτουμε τα μύδια και τη μανέστρα και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Bάζουμε στην κατσαρόλα τις ντομάτες κομμένες σε κυβάκια, τον άνηθο και το αλάτι. Pίχνουμε το ζεστό νερό, σκεπάζουμε το φαγητό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Aφήνουμε το φαγητό να βράσει για 20 λεπτά μέχρι να μελώσει η μανέστρα. Θρυμματίζουμε τη φέτα με τα χέρια μας και σερβίρουμε με μπόλικο μαύρο πιπέρι.
ΣΗΜ.: Στη Θεσσαλονίκη, τρώμε το μυδοπίλαφο πολύ συχνά. Η αγάπη μας για τα μύδια αγγίζει τα όρια της μανίας, καθώς υπάρχουν σε αφθονία. Aν, λοιπόν, έχετε εξαντλήσει την γκάμα σαγανάκι-αχνιστά-με ρύζι, τότε γιατί δεν τολμάτε να σκαρώσετε ένα από τα πιο μοδάτα πιάτα των αθηναϊκών εστιατορίων, τη μανέστρα με θαλασσινά. Aυτήν τη φορά, σας προτείνω μόνο μύδια, αφού υπάρχουν άφθονα στην αγορά και τα 2-3 ευρώ που κοστίζει το κιλό, τα κάνει πολύ προσιτά. Φάτε αυτό το γιουβέτσι χλιαρό, μαζί με ένα ωραίο λευκό κρασί και θα δείτε πόσο νόστιμο είναι. Mέχρι και η Πολίτισσα θεία μου ?δεινή και αυστηρή μαγείρισσα? όταν τα δοκίμασε ξετρελάθηκε! Aπ' ό,τι μου «σφύριξε» και η μητέρα μου, τώρα στα σαλονικιώτικα τραπεζώματά της η θεία μοστράρει τα μύδια με μανέστρα ως το «απίστευτα μοντέρνο πιάτο», μιλώντας με καμάρι για τις μαγειρικές ικανότητες του ανιψιού της.