Ριγκατόνι με πέστο φέτας και ψητή ντομάτα

08.10.2009

YΛIKA

1 πακέτο ριγκατόνι
300 γρ. ντοματίνια
250 γρ. φέτα
1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
1 πιπεριά τσίλι κόκκινη, μικρή
2 σκελίδες σκόρδο
6-8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι

EKTEΛEΣH

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Kόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα αραδιάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί, στρωμένο με λαδόχαρτο. Tα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να πάρει η φλούδα τους σκούρο χρώμα. Bάζουμε στο μπλέντερ τη φέτα, το σκόρδο, τη ρίγανη, το τσίλι και 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο. Tα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί ένα σφιχτό, λευκό pesto. Bράζουμε τα ριγκατόνι σε άφθονο αλατισμένο νερό, τα σουρώνουμε (κρατάμε ½ φλιτζάνι νερό από το βράσιμο) και τα ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ψητά ντοματίνια, το pesto και το νερό από το βράσιμο. Aνακατεύουμε απαλά και δοκιμάζουμε το αλάτι. Σερβίρουμε με φύλλα φρέσκιας ρίγανης και λίγο ωμό ελαιόλαδο.

ΣΗΜ.: Mία από τις ευκολότερες μακαρονάδες, από αυτές που οι παλιές νοικοκυρές θα αποκαλούσαν «της τεμπέλας», αποδίδοντας με αυτό το όνομα την ελευθερία αυτοσχεδιασμού στο μαγείρεμα. Mια τέτοια συνταγή είναι ό,τι πρέπει για τα καλοκαιρινά καλέσματα, αφού μόνο πλεονεκτήματα έχει: Αποτελείται από υλικά-φετίχ για τους Ελληνες (μακαρόνια,ντομάτα, φέτα), οπότε μπαίνει αυτόματα στην κατηγορία «την τρώνε όλοι», φτιάχνεται απίστευτα εύκολα, τρώγεται και κρύα -άρα μπαίνει και στην κατηγορία «φαγητό παραλίας»- και, το σημαντικότερο, μπορείτε να αλλάξετε τα ριγκατόνι με όποιο ζυμαρικό έχετε στο ντουλάπι σας.