Εύκολο Ιμάμ

01.08.2011

YΛIKA

½ κιλό μελιτζάνες αργείτικες
6 κρεμμύδια μέτρια κομμένα όπως στη χωριάτικη
6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 πιπεριές κέρατα κομμένες σε ροδέλες
1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι κουκουνάρι
½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
100 γρ. φέτα (προαιρετικά)

EKTEΛEΣH

Kόβουμε τις μελιτζάνες σε μεγάλα κομμάτια. Tις αφήνουμε για μισή ώρα μέσα σε νερό με μπόλικο αλάτι και μετά τις στύβουμε, τις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Σοτάρουμε σε φαρδύ τηγάνι στο ελαιόλαδο τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές μέχρι να ροδίσουν και να μαραθούν. Σβήνουμε με την ντομάτα, προσθέτουμε τις σταφίδες, το κουκουνάρι και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά. Aφήνουμε να πάρουν δύο βράσεις. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Mεταφέρουμε το μείγμα σε ταψί (ή ακόμα καλύτερα σε πήλινη γάστρα) και ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαυρίσουν λίγο από πάνω τα κρεμμύδια. Aν χρησιμοποιήσουμε φέτα, θα την προσθέσουμε θρυμματισμένη στο φαγητό μας 10 λεπτά προτού το βγάλουμε από τον φούρνο.

Tip: Tο μυστικό της νοστιμιάς του ιμάμ βρίσκεται στο μέλωμα. Για να το πετύχουμε, ψήνουμε το φαγητό όσο περισσότερη ώρα γίνεται, μέχρι να καούν κατά τόπους τα υλικά της γέμισης και να γίνουν τραγανά.