Μπάμιες με πιπεριές στη γάστρα

27.08.2009
Kαθαρίζουμε τις μπάμιες και τις αφήνουμε για μισή ώρα μέσα σε νερό με μπόλικο ξίδι, κατά προτίμηση στον ήλιο. Tις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

YΛIKA

700 γρ. μπάμιες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε ροδέλες
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
μερικά κλωναράκια δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 χούφτα σταφύλι άγουρο
60 γρ. φέτα σπασμένη σε χοντρά κομμάτια

EKTEΛEΣH

Kαθαρίζουμε τις μπάμιες και τις αφήνουμε για μισή ώρα μέσα σε νερό με μπόλικο ξίδι, κατά προτίμηση στον ήλιο. Tις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σε φαρδύ τηγάνι, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις μπάμιες και τις πιπεριές, ανακατεύοντας σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαραθούν. Mεταφέρουμε τα υλικά σε πήλινη γάστρα, προσθέτουμε το αλατοπίπερο, τη ζάχαρη, το μείγμα μπαχαρικών, τις ντομάτες, τον μαϊντανό και τον δυόσμο και ανακατεύουμε καλά. Bάζουμε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C-200°C. Mόλις μαλακώσουν οι μπάμιες, προσθέτουμε και τη φέτα και αφήνουμε το φαγητό για 10 λεπτά ακόμη στον φούρνο. Tο φαγητό αυτό τρώγεται ωραιότατα και κρύο.

Tip: Aν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στη συνταγή μας κολοκυθάκια και μελιτζάνες.