Ριζότο με κρόκο κοζάνης

23.07.2009
Ενα ριζότο με υπέροχο χρώμα και άρωμα!

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό ρύζι για ριζότο
  • 8 κουταλιές βιτάμ
  • 6-7 ίνες κρόκο Κοζάνης
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • 5 φλιτζ. ζωμό κοτόπουλου
  • 1/2 ποτήρι ζεστό νερό
  • 4 κουταλιές φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι

Για το γαρνίρισμα:

  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • παρμεζάνα τριμμένη
  • 3-4 ίνες κρόκο Κοζάνης
  • φύλλα ρόκας

Τι κάνουμε:

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το ζωμό του κοτόπουλου.

Λιώνουμε σε μία κατσαρόλα τις 4 κουταλιές βιτάμ. Κατόπιν προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε το ρύζι και τα σοτάρουμε μαζί για 2-3 λεπτά.

Κατόπιν ρίχνουμε το κρασί, το αλάτι, τα ανακατεύουμε και τα σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το κρασί.

Με μία κουτάλα σιγά-σιγά, προσθέτουμε το βρασμένο ζωμό κοτόπουλου και σιγοβράζουμε μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το ζωμό αλλά να είναι υγρό.

Συνεχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το ζωμό μέχρι το ρύζι να γίνει μαλακό και κρεμώδες (προσέχοντας να μη στεγνώσει).

Στο 1/2 ποτήρι ζεστό νερό ρίχνουμε τον κρόκο Κοζάνης, τον αφήνουμε 1-2 λεπτά για να βγάλει όλα τα αρώματά του και τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το ρύζι.

Ανακατεύουμε για να απορροφηθεί και όταν το ρύζι είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο βιτάμ, την παρμεζάνα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Γαρνίρουμε με λίγη παρμεζάνα, το πιπέρι, τα φύλλα ρόκας και τις ίνες κρόκου Κοζάνης.

Συμβουλή
Καλό θα είναι να μην αντικαταστήσουμε τον κρόκο Κοζάνης με εισαγόμενο σαφράν γιατί δεν θα έχουμε το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα.

το κατάλληλο κρασί Chardonnay.