Τι έχουμε:
- 250 γρ. σοκολάτα
- 1 φλιτζ. βιτάμ
- 500 γρ. δαμάσκηνα
- 2 ποτηράκια μπράντι
- 1/2 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
- 1/3 φλιτζανιού κακάο
- 2 κουταλιές νερό
Τι κάνουμε:
Το προηγούμενο βράδυ, αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα δαμάσκηνα και τα βάζουμε να μουλιάσουν μέσα στο μπράντι.
Την επόμενη ημέρα, όταν ξεκινάμε να φτιάξουμε το γλυκό μας, τα βγάζουμε από το μπράντι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Ξεχωρίζουμε 9 δαμάσκηνα και τα υπόλοιπα τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα, σε χαμηλή φωτιά.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη μισή ποσότητα της λιωμένης σοκολάτας, τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα, το βιτάμ και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές, σφιχτό μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μία τετράγωνη αντικολλητική φόρμα και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
Μόλις το γλυκό παγώσει, το ξεφορμάρουμε προσεκτικά και το βάζουμε σε μια πιατέλα.
Ζεσταίνουμε την υπόλοιπη σοκολάτα, προσθέτοντας και τις δύο κουταλιές νερό και περιχύνουμε το γλυκό προσέχοντας να καλυφθεί ολόκληρο.
Για να έχει το γλυκό μας ωραίο φινίρισμα:
Βουτάμε ένα - ένα, τα ολόκληρα δαμάσκηνα μέσα στο κακάο και τα βάζουμε επάνω στο γλυκό, το ένα δίπλα στο άλλο.
Κοσκινίζουμε λίγο ακόμη κακάο επάνω στο γλυκό μας και αν θέλουμε, μπορούμε να ξύσουμε και λίγη σοκολάτα.
Συμβουλή
Είναι προτιμότερο να ρίξουμε το κοσκινισμένο κακάο λίγο πριν σερβίρουμε το γλυκό, για να μην απορροφήσει υγρασία.
Το κατάλληλο κρασί: Μαυροδάφνη Πατρών.