Κρεμμυδόταρτα

16.07.2009
Μια ανάποδη τάρτα, για να ισιώσει το στομάχι μας!

Μια ανάποδη τάρτα, για να ισιώσει το στομάχι μας!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 1 πακέτο βιτάμ
  • φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 2 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο
  • θυμάρι φρέσκο ή αποξηραμένο
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 2 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τι κάνουμε:

Αρχικά ξεπαγώνουμε το φύλλο σφολιάτας, βάζοντάς το στη συντήρηση. Μισή ώρα πριν το χρησιμοποιήσουμε, το βγάζουμε από το ψυγείο και το αφήνουμε να φθάσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με βραστό νερό, ώστε να καλυφθούν. Τα αφήνουμε στο νερό για 5 λεπτά και στη συνέχεια τα στραγγίζουμε.

Σε ένα βαθύ σκεύος, σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το λάδι και το βιτάμ και τα σβήνουμε με το μπαλσάμικο. Μόλις καραμελώσουν, προσθέτουμε το ζωμό των λαχανικών και τα αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να σωθούν τα υγρά, ανακατεύοντας, ταυτόχρονα, για να μη μας κολλήσουν.

Τα βγάζουμε από τη φωτιά, τα βάζουμε σε μία αντικολλητική φόρμα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Απλώνουμε πάνω από τα κρεμμυδάκια το φύλλο της σφολιάτας, αφήνοντας τη ζύμη να περισσεύει λίγο πάνω από τη φόρμα και με τα δάχτυλά μας σπρώχνουμε τις άκρες της προς το εσωτερικό της φόρμας.

Ψήνουμε την τάρτα μας για 25-30 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, μέχρις ότου η ζύμη να γίνει τραγανή και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Αφήνουμε την κρεμμυδόταρτα μέσα στο ταψί για 5 λεπτά και στη συνέχεια την αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα.

Σερβίρεται ζεστή.

Το κατάλληλο κρασί: Κόκκινο Νεμέας.