Μπορούμε να μαγέψουμε γευστικά και οπτικά τους καλεσμένους μας με την πρωτότυπη παρουσίαση αυτής της κλασικής συνταγής.
Τι έχουμε:
- 6 μεγάλες αγκινάρες
- 2 φλιτζ. ρύζι Uncle Bens μακρύκοκκο
- 2 κρεμμύδια
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1/2 πακετάκι βιτάμ
- 1 κουτί ντοματάκια
- χυμό 2 λεμονιών
- αλάτι
- πιπέρι
Για το ταψί
- 1/2 ποτήρι κρασί λευκό
- 1 ποτήρι νερό
Τι κάνουμε:
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένα μαζί με τη μαργαρίνη. Προσέχουμε να μη μας μαυρίσουν και ειδικά το σκόρδο γιατί θα πικρίσει.
Προσθέτουμε στο μείγμα με τα κρεμμύδια τα ντοματάκια, τρία φλιτζάνια νερό, ανακατεύουμε και αφού κοχλάσουν ρίχνουμε το ρύζι. Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Εν τω μεταξύ, πλένουμε τις αγκινάρες, κόβουμε τα κοτσάνια και αφαιρούμε κάποια από τα εξωτερικά φύλλα που είναι έτοιμα να πέσουν. Κόβουμε περίπου ένα εκατοστό από την κορυφή της κάθε αγκινάρας και με ένα κουτάλι αφαιρούμε το εσωτερικό χνούδι.
Με το ψαλίδι κόβουμε τις μυτερές άκρες από τα φύλλα.
Βάζουμε τις αγκινάρες σε ένα μπολ με νερό ανακατεμένο με τον χυμό από τα λεμόνια.
Κατεβάζουμε το ρύζι από τη φωτιά.
Με τα δάχτυλά μας ανοίγουμε τα φύλλα από τις αγκινάρες και γεμίζουμε το κενό που δημιουργήσαμε με το μείγμα του ρυζιού.
Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και βάζουμε τις γεμισμένες αγκινάρες τη μια πλάι στην άλλη να ακουμπάνε και να στηρίζονται όρθιες και προσθέτουμε το κρασί και το νερό.
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και κατόπιν με αλουμινόχαρτο (αν έχουμε ταψάκι γάστρα είναι προτιμότερο).Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Συμβουλή
Για να στέκεται η αγκινάρα όρθια στο σκεύος, τη στηρίζουμε πάνω σε μια ροδέλα κρεμμυδιού ως βάση.
Το κατάλληλο κρασί: Λευκό Βιονιέ (Viognier).