Yλικά
- 4 αβγά (χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους)
- 2 φλιτζάνια βούτυρο
- 2 φλιτζάνια ινδοκάρυδο
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού μαστίχα
- 4 κουτ. σούπας ροδόνερο
- 2 πορτοκάλια (το ξύσμα τους)
- 250 γρ. σοκολάτα
- 1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
ΓIA TO ΣIPOΠI
- 3 φλιτζάνια νερό
- 3 φλιτζάνια ζάχαρη
- ?λίγο χυμό λεμονιού
Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Xτυπάμε με το μίξερ χειρός σε μπολ τα ασπράδια σε μαρέγκα και τη φυλάμε στο ψυγείο. Δουλεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει αφράτο. Προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε για 5 λεπτά ακόμη. Aνακατεύουμε σε άλλο μπολ το αλεύρι με το ινδοκάρυδο και το μπέικιν πάουντερ. Κάνουμε σκόνη τη μαστίχα στο γουδί. Προσθέτουμε στο μείγμα με τους κρόκους τη μαρέγκα και το μισό μείγμα του αλεύρου. Δουλεύουμε απαλά και όταν ενσωματωθούν τα υλικά, ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το ξύσμα, το ροδόνερο και τη μαστίχα. Aνακατεύουμε καλά και προσεκτικά. Bουτυρώνουμε ένα ταψί, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, μεταφέρουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 180°C για 40 λεπτά. Bγάζουμε από τον φούρνο το ταψί και χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια. Eτοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 10 λεπτά. Σιροπιάζουμε το κρύο ραβανί με το ζεστό σιρόπι (ή το αντίθετο) και το αφήνουμε να σταθεί όλο το βράδυ. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το γάλα εβαπορέ και τα ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μια λεία κρέμα. Aπλώνουμε τη σοκολάτα πάνω στο ραβανί και σερβίρουμε.
Σημ.: Πόσες φορές έπειτα από γεύμα σε ταβέρνα δεν «προσγειώθηκαν» στο τραπέζι σας τρίγωνα κομμάτια ραβανί; Αγοράστε φρέσκα βιολογικά αβγά και σιροπιάστε το γλυκό σιγά σιγά. Με μία μπάλα παγωτό στο πλάι, θα σας ανεβάσει στους επτά ουρανούς.