Γαύρος γιαχνί

21.03.2011

Yλικά

  • 1 κιλό γαύρο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • ½ κιλό ντομάτες ώριμες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • λίγα φυλλαράκια ρίγανη φρέσκια
  • ½ φλιτζάνι νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε με τα χέρια μας το κεφάλι και τα εντόσθια από τα ψαράκια. Τα πλένουμε, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, περνάμε τις ντομάτες από χοντρό τρίφτη και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ρηχή και πλατιά μαντεμένια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε ελαφρά το σκόρδο. Ρίχνουμε τις ντομάτες, το ανάλογο αλατοπίπερο και το νερό. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά και, όταν δέσει η σάλτσα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι. Προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε μία φορά. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ταψί, αραδιάζουμε με σειρά μέσα τα ψάρια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα στον φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, κουνάμε μια δυο φορές το σκεύος χωρίς να τα ανακατέψουμε και, μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε το γιαχνί μας με τη φρέσκια ρίγανη.

Σημείωση: Οταν η μητέρα μου έφτιαχνε γαύρο γιαχνί, εγώ ονειρευόμουν μια πίτσα με μπόλικη λιωμένη μοτσαρέλα. Τώρα, μετά τόσα χρόνια, πηγαίνω τακτικά σε ένα ταβερνάκι για να γευτώ αυτό το πιάτο, και μάλιστα όπως μου αρέσει: Σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείτε να φτιάξετε το γιαχνί αυτό με σαρδέλες, μαρίδα ή φθηνά βραστόψαρα, που είναι πεντανόστιμα και δεν κοστίζουν πολύ. Αν δεν τα πάτε καλά με τα κόκαλα, τότε δοκιμάστε να στήσετε το γιαχνί σας με λεπτά φετάκια πέρκας ή σολομού.