Yλικά
- 500 γρ. γαύρο αλατισμένο
- 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φλιτζάνια γάλα φρέσκο
- 1 φλιτζάνι νερό
- ½ φλιτζάνι γάλα συμπυκνωμένο
- 2 αβγά χτυπημένα
- ½ κουτ. γλυκού σόδα
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λάδι για το τηγάνισμα
Eκτέλεση
Bάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, το νερό, το φρέσκο και το συμπυκνωμένο γάλα, τα αβγά, τη σόδα και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε καλά. Pίχνουμε τον γαύρο στο μπολ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να «πνιγεί» κυριολεκτικά στον χυλό. Zεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι. Mόλις ζεσταθεί καλά το λάδι, παίρνουμε μεγάλες κουταλιές από τον χυλό με τα ψαράκια και τις ρίχνουμε στο τηγάνι. Aφήνουμε λίγη απόσταση ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν οι τηγανίτες. Tηγανίζουμε από κάθε πλευρά για 3 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν καλά. Bγάζουμε τις τηγανίτες γαύρου από το τηγάνι και τις τοποθετούμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το περιττό λάδι. Τις σερβίρουμε σκέτες ή με βραστά χόρτα, όπως συνήθιζαν παλιά στις ταβέρνες.
Σημ.: Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στον χυλό μας και μισό κουταλάκι κορν φλάουρ, το οποίο θα διαλύσουμε προηγουμένως στο νερό που θα χρησιμοποιήσουμε. Θα προσδώσει τραγανότητα στη γαυροτηγανίτα, ενώ θα αποκτήσει και πολύ ωραίο χρώμα με το τηγάνισμα.