Τυρόπιτα με φύλλο κανταΐφι

09.07.2009

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
  • 8 αβγά
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 300 γραμμ. ανθότυρο
  • 300 γραμμ. φέτα τριμμένη
  • 300 γραμμ. κεφαλογραβιέρα ή πεκορίνο
  • 300 γραμμ. κασέρι
  • 300 γραμμ. γκούντα
  • 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Τρίβετε όλα τα τυριά σε χοντρό τρίφτη μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε 2 αβγά χτυπημένα, το ελαιόλαδο, το πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά.

2. Βουτυρώνετε ένα μεγάλο μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος και το πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά. Χωρίζετε το κανταΐφι σε δύο ίσα μέρη. Στρώνετε το μισό (το ανοίγετε με τα δάχτυλα) στο πυρέξ, αδειάζετε το μείγμα των τυριών και από πάνω στρώνετε το άλλο μισό φύλλο κανταΐφι ανοίγοντάς το με τα δάχτυλα, για να αφρατέψει.

3. Χαράσσετε σε κομμάτια και ρίχνετε από πάνω χτυπημένα τα υπόλοιπα αβγά με το γάλα. Αφήνετε το σκεύος με την πίτα για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, να ρουφήξει τα υγρά και να φουσκώσει το κανταΐφι.

4. Τέλος, περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 250 οC στον αέρα και, όταν τοποθετήσετε την τυρόπιτα, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180 οC και ψήνετε για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.