Τι έχουμε:
- 1 κιλό φύλλο καταϊφι
- 2 φλιτζ. αμύγδαλα
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- 1 αβγό
- 1 κουταλιά κανέλλα
- 1 1/2 φλιτζ. βιτάμ
- 2-3 κουταλιές βιτάμ για το ταψί
Για το σιρόπι:
- 4 φλιτζ. ζάχαρη
- 4 ποτήρια νερό
- 5-6 γαρίφαλα
- λίγη κανέλα
Τι κάνουμε:
Μουλιάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ με καυτό νερό, για 2-3 λεπτά, τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε πάνω σε μια πετσέτα και τα τρίβουμε με τα χέρια μας για να βγει η φλούδα.
Κρατάμε για το γαρνίρισμα μισό φλιτζάνι ολόκληρα και τα υπόλοιπα τα ψιλοκόβουμε.
Βάζουμε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα σε ένα μπολ, προσθέτοντας τη ζάχαρη, το αβγό, την κανέλλα και τα ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας έως ότου γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Απλώνουμε το φύλλο καταϊφι σε έναν πάγκο εργασίας και το κόβουμε με ένα ψαλίδι σε λεπτές λωρίδες, μήκους περίπου 10 εκατοστών.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC.
Σε ένα μικρό μπολ, με ανοιχτό στόμιο, περίπου στο μέγεθος ενός μικρού φλιτζανιού απλώνουμε μια λωρίδα από το καταϊφι και πατάμε με τα δάχτυλά μας στη μέση για να κάνει μια λακκουβίτσα. Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τη λακκουβίτσα με το μείγμα του αμυγδάλου.
Γυρνάμε προς τα μέσα τις άκρες του καταϊφιού ούτως ώστε να τυλιχτούν σε ρολό.
Πατάμε από πάνω με το δάχτυλό μας για να πάρει το σχήμα της φωλιάς και γαρνίρουμε με ένα ολόκληρο αμύγδαλο.
Κάνουμε το ίδιο για όλες τις λωρίδες του καταϊφιού και κάθε φωλιά που γεμίζουμε τη βάζουμε σε ένα ταψί, αλειμμένο με βιτάμ.
Λιώνουμε το 1 1/2 φλιτζ. βιτάμ, περιχύνουμε τις φωλιές και τις ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα.
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τα γαρίφαλα και την κανέλα και ανακατεύουμε, έως ότου πήξει το σιρόπι μας.
Βγάζουμε το ταψί με τις φωλιές από τον φούρνο, τις σιροπιάζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και τις σερβίρουμε.
Συμβουλή
Το σωστό σιρόπιασμα γίνεται όταν οι καταϊφένιες φωλιές είναι ζεστές και το σιρόπι κρύο.
το κατάλληλο κρασί Γλυκό μοσχάτο Πατρών.